Timoma nedir sorusunun yanıtı; timüs bezinden kaynaklı bir tümördür, şeklinde verilebilir. Timüs bezi, insan vücudunda yer alan bağışıklık sisteminin en önemli parçası olup, T-lenfositlerin gelişiminde rol alır. Ancak ergenlik dönemine kadar aktif olarak görev yaparken, daha sonra küçülmeye başlar ve pasif bir duruma geçer. İşte bu bezde ortaya çıkan tümör, timoma nedir sorusunun yanıtıdır.
Timoma Nedir? Tipleri Nelerdir?
Timoma, timüs bezinden kaynaklanan ve nadiren görülen bir tümör türüdür. Çoğunlukla iyi huylu bir kanser olarak kabul edilir. Ancak iyi huylu olması, tedavi gerektirmediği anlamına gelmez. Ayrıca bazı durumlarda kötü huylu olma olasılığı da vardır. Timoma nedir sorusunun yanıtı kısaca bu şekildedir.
İlk evrelerinde bir kapsül içerisinde yer alan bu tümör, ilerleyen evrelerde ise kapsülden çıkarak yayılma eğilimi gösterir. Erken teşhis edildiğinde cerrahi işlemle tamamen çıkarılma olasılığı vardır. İlerleyen evrelerde ise kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi yöntemlerinden yararlanılır.
Hastalığın kendi içerisinde farklı tipleri vardır. Bunlara dair detaylar, aşağıda yer alan tabloda yer almaktadır:
Tipler | Açıklama |
A Tipi | Hücre yapısı normal görünüme sahiptir ve çoğunlukla oval epitel yapıdadır. Tüm vakaların yaklaşık %5-6’sını meydana getirirken, hastaların yaklaşık %18’lik bölümü myastenia ile ilişkilidir. |
B1 Tipi | Lenfositlerin yoğun olduğu bir yapıya sahiptir ve timik doku özellikleri son derece belirgindir. Ayrıca mikroskop altında incelendiğinde timüs bezine benzeyen bir görünüm söz konusudur. |
B2 Tipi | Epitel hücrelerle lenfositlerden oluşan bir yapıya sahiptir. Lenfositler nispeten daha yoğundur. Agresif özellik gösterme olasılığı bulunan bir tümör tipidir. |
B3 Tipi | Epitel hücrelerin ağırlıkta olduğu bir türdür ve lenfosit hücreler belirgin şekilde azalmıştır. Mikroskop altındaki incelemelerde atipik hücreler fark edilir. |
AB Tipi | Tip A ile benzerlik göstermesine karşın içerisinde lenfosittik hücrelerin de olduğu tiptir ve heterojen yapıya sahiptir. |
C Tipi | Mikroskop altında açık şekilde atipik hücreler görülür. Kötü huylu bir tümör olarak kabul edilir. Yakın ve uzak dokulara yayılma olasılığı vardır. |
Timoma nedir sorusunun yanıtı, buradaki farklı tiplerle de verilir.
Timoma Belirtileri Nelerdir?
Timoma çoğunlukla herhangi bir belirtiye neden olmaz ve sessiz bir şekilde büyümeye devam eder. Belli bir büyüklüğe ulaşması ile birlikte bazı belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Söz konusu belirtiler şu şekildedir:
- Göğüs ön bölgesinde ağrı
- Tümörün nefes borusuna baskı yapması sonucunda öksürük
- Damarlara yapılan baskı nedeniyle yüzde şişme
- Boyun damarlarında belirginleşme
- Yüzde aşırı kızarıklık
- Nefes darlığı
- Myasthenia Gravis (Sinir ileti bozukluğu)
Timüs bezi hastalıkları belirtileri, önemli oranda tümörün büyümesine bağlı olarak ortaya çıkar. Ancak söz konusu semptomlar da nadiren görülür. Bu noktadaki en önemli belirti Myasthenia Gravis adı verilen sinir ileti bozukluğudur ve vakaların %15’inde görülür. Timüs bezi büyümesi belirtileri, hastalığın teşhis edilmesinde kritik öneme sahiptir. Doğru ve erken teşhis sayesinde timoma tedavisi başarı şansı ciddi anlamda artar.
Timoma Tanısı Nasıl Konulur?
Timoma tedavisi için öncelikle tanının konması gerekir. Hastalığın özellikle erken evrede belirti vermemesi nedeniyle tanısı zordur. Tanı için akciğer grafisi yetersiz kalır ve bilgisayarlı akciğer tomografisine ihtiyaç duyulur. Tomografi ile detaylı görüntüler elde edilir ve tanı kolaylıkla konulur. Hatta birçok vakada biyopsiye dahi ihtiyaç duyulmaz. Özellikle erken evrelerde direkt tümör çıkarılır ve biyopsi yapılmaz. Ancak ileri evrelerde biyopsi yapılması gerekir.
Timoma Kaç Evredir?
Bir kanser timoma, toplamda 4 evreden meydana gelir. Evrelere dair detaylar aşağıdaki gibidir:
1 – Birinci Evre
Tümör kapsül içerisindedir ve kapsülün dışına sızma veya taşma durumu yoktur. Tümör, yanında bulunan damarlara yayılma yapmamıştır. Tomografide bu durum net olarak görülür ve hastalığın evresi (birinci veya ikinci evre olarak) tespit edilir.
2 – İkinci Evre
Bu evrede tümörün kapsülünde hasar oluşmuştur. Tümörün dışarı doğru taşmaya başladığı evredir. Ancak tomografi görüntüsüne bakılarak vakanın birinci veya ikinci evrelerden hangisinde olduğu net olarak tespit edilemez. Kesin tanı için biyopsi gerekir.
3 – Üçüncü Evre
Tümör kapsülü aşar ve yakında bulunan damarlar, nefes borusu ve kalp zarı gibi yapılara doğru yayılmaya başlar.
4 – Dördüncü Evre
Bu evre kendi içinde 4A ve 4B olarak ikiye ayrılır. Detayları ise şu şekildedir:
- 4A evresinde tümör akciğere ve zarına doğru yayılma göstermiştir. Söz konusu yayılma metastaz olarak değil, plevral implantlar olarak isimlendirilir.
- 4B evresinde hastalığın daha uzak organlara yayılma durumu vardır.
Timoma nedir sorusunun yanıtı içerisinde buradaki evreler de vardır.
Timoma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Timoma tedavisi, hastalığın evresine bağlı olarak farklı yöntemlerle yapılır. Bu noktada cerrahi teknikler, kemoterapi ve radyoterapi gibi seçenekler vardır. Birinci ve ikinci evrede öncelik cerrahi işlemindir. Üçüncü ve dördüncü evrede de öncelik ameliyatındır, ancak tümörün yayılması nedeniyle ameliyatın mümkün olmadığı durumlarda kemoterapi ve radyoterapi tercih edilir. Evrelere göre benimsenen tedavi yöntemleri şu şekildedir:
- Birinci ve ikinci evrede biyopsi yapılmadan tümör, cerrahi işlemle çıkarılır. Cerrahi işlemden sonra çoğunlukla kemoterapiye ihtiyaç duyulmaz. Hastaların takibi ilk 5 yıl boyunca 6 ayda bir defa, daha sonraki süreçte ise yılda bir defa olacak şekilde yapılır.
- Üçüncü evrede tümörün cerrahi işlemle çıkarılacak durumda olması halinde ameliyat yapılır ve ardından yaklaşık 6 hafta radyoterapi uygulanır. Tümör çıkarılamayacak durumda ise önce kemoterapi ve radyoterapi uygulanarak tümör küçültülür, daha sonra ameliyatla alınır.
- Dördüncü evrede kemoterapi ve radyoterapi seçeneği kullanılır.
Timoma tedavisi için izlenen yaklaşımlar genel olarak bu şekildedir. Ayrıca ameliyat sırasında tümörün çevresindeki yağlı dokular da alınır.
Timoma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Timoma nedir konusunda ameliyatın nasıl yapılacağı husus da merak edilir. Ameliyat, açık veya kapalı yöntemle yapılır. Şartların uygun olması durumunda kapalı ameliyat tercih edilir. Göğüsün yan bölümünden girilir ve tümör, endobag adı verilen bir torbaya konularak çıkarılır. Kapalı yöntemle timoma ameliyatı olanlar, normal rutinlerine kısa sürede dönerler. Açık ameliyatta süre daha uzundur. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu ile iletişime geçerek timoma ameliyatı hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.
Timoma Nedir Konusu Hakkında Sık Sorulan Sorular
Timoma nedir konusu ile ilgili sıkça sorulan sorular aşağıda yer almaktadır.
1 – Timoma Nedir?
Timoma nedir sorusunun yanıtı, timüs bezinden kaynaklı tümör, şeklinde verilebilir.
2 – Timoma Ölümcül Müdür?
Tedavi edilmediğinde ölümcül bir hastalıktır.
3 – Tip B2 Timoma Nedir?
Lenfositlerin epitel hücrelere kıyasla daha yoğun olduğu tümör türüdür.
4 – Timoma Yaşam Süresi Ne Kadar?
Yaşam süresi, timoma tedavisi ve sonrasındaki sürece bağlı olarak değişir. Her hasta için süre farklıdır.
5 – Timus Bezi Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Timoma çoğunlukla belirtiye neden olmaz. Öksürük, boyun damarlarının belirginleşmesi, yüzde şişlik ve kızarıklık bazı belirtilerdir.
6 – Timoma Tedavisi İçin Ameliyat Şart Mı?
Timoma tedavisi için ameliyat büyük bir şanstır, ancak her vakada cerrahi işlem olanağı yoktur.
Slm Hocam.
Timoma ölümcülmüdür, açık yöntemle alınırsa da tekrarlama riski varmı, açık ameliyat süresi nedir, özellikle miyastane gravis hastaları, ameliyata nasıl hazırlamalı, ameliyattan sonra nasıl bir süreç bekliyor, ve açık ameliyat ne kadar sürede tam olarak iyileşir. Timusun, timomamın ve yağ dokularının alınması , myastane graviste gerileme veya durma eğilimi gösterirmi
Nazif bey, Timoma erken evrelerde iyi huylu seyreder ama 3. ve 4. evreye geçtiğinde bir kanser haline dönüşür. Açık ameliyat 1. ve 2. evrede yapılırsa tekrar etme riski yok denecek kadar azdır. 3. evrede ameliyat edilirse tekrar eder. Bu nedenle bu evrede farklı tedaviler (kemoterapi ve radyoterapi) uygulanıp sonra ameliyat edilir. Miyasteni Garvis hastalarının hazırlığı nöroloji doktorları tarafından yapılan ayrıntılı kan tahlilleri sonucu ve hastalığın evresine göre yapılır. Ameliyat sonrası yakınmalar belirgin şekilde azalır veya tamamen kaybolur. Eğer timus dokusu tamamen alınamaz ise nüks daha sıktır. Ameliyat süresi yaklaşık 3 saattir.
Sn.Hocam
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Baban 7o yaşında 2 ay önce çiğneme ve yutmada zorlanmaya başladı, konuşması bozuldu nazine ve peltek konuşmaya başladı, miyastane gravis tanısı konuldu, çekilen göğüs filminde kitle tespit edildi, pet çekildi timusa bağlı timoma olduğu söylendi. Göğüs boşluğunda kalp zarı ve sol akciğer üst loba temas ettiği söylendi. Bu durum da 3. Everede mi oluyor. Ameliyat planlanıyor, miyastane içinde günde 4 draje mestinon kullanıyor ve 1 defa ivig aldı,
Saygılarımla.
Nazif bey timomanın akciğer ve kalp zarına temas etmesi 3. evre olduğunu göstermez. Bütün timomalar buralara temas eder. Önemli olan buralar invaze (içerisine girme) olup olmadığıdır. Eğer buralara sadece temas etmeyip invaze olmuşsa bu durumda 3. evredir. Bunu anlamanın yolu MR (BT değil) ile ayrıntılı incelemedir. Eğer invazyon varsa önce kemoterapi ve radyoterapi sonra ameliyat uygulanmalıdır. Değilse direkt ameliyat edilebilir. Acil şifalar dilerim.
Sn. Hocam , Allah razı olsun.
Başarılıranuzın devamını dilerim, Allah urandırmasın, tekrar teşekkür ederim . Saygılar.
Sn Hocam saygılar.
Babam dün timoma ameliyatı oldu.
Timus timoma ve yağlı doku çıkartılmış, daha önce yazdığım gibi , timur kap zarına ve ciğere temas ediyormuş, ciğere temas eden bölüm, bir parça ciğerle alınmış,
Kalp zarına temas eden zardan kazınılmış,
Bunların haricinde operasyon sırasında Timur’un , diyaframda frenik sinire değdiği görülmüş, ve frenik sinir alınarak bloke edilmiş.
Bu sinir alındıktan sonra babamın solunumuyla ilgili Netür sorunlar oluşur,
Alınan parçalar patolojiye gönderilmiş cevap bekleniyor, sizce sonuç iyimi kötümü gelir.
operasyonu yapan doktorlar çok yoğun onları görme şansım olmadı,
Kusura bakmayın sizden bilgi almak istedim, Hoşçakalın.
Nazif bey operasyonu yapan doktorlarınız çok yoğun olduğu için alınan dokunun iyi mi kötü mü olduğunu hastanızı ve ameliyatını hiç görmemiş biri olarak bana soruyor olmanızı anlamakta ileri derecede güçlük çekiyorum. Günde en az 12 saat çalışan bir cerrah olarak ben hem kendi hastalarıma hem de sizlere yardımcı olmaya çalışıyorum. Ancak bu yardımın da bir sınırı olduğunu fark etmelisiniz. Lütfen doktorlarınızla görüşün. Acil şifalar.
Çok özür dilerim hocam, kusuruma bakmayın lütfen.amacım size rahatsızlık vermek ve zamanınızı meşgul etmek değildi. Hakkınızı helal edin,
Ameliyattan 3 gün sonra babamı kaybettik, hoşçakalın.
Nazif bey başınız sağolsun. Ne yazık ki akciğer operasyonları son derece hassasiyet gerektiren ameliyatlardır. Doktorlarınız ellerinden gelenin en iyisini yapmışlardır. Sabırlar ve baş sağlığı diliyorum.
Merhaba hocam,ben 3 sene önce timo ma dan dolayi ameliyat oldum.sonrasında kemoterapi yada radyo terapi olmadım geçen seneden bu zamana kadar 3 tomografi çektirdin 3 de de 20.26 yumuşak doku göründüğünü sma değişmediğini söylüyorlar,sizin yorumunuz n olur hocam