Pnömotoraks tedavisi durumunda akciğerin çökmüş olması durumu meydana gelmiş olmalıdır. Akciğer sönmesi olarak da bilinen bu durum bireylerin akciğer ile göğüs duvarı arasında bulunan plevral aralıkta hava birikmesidir. Bu zarın görevi akciğerin göğüs duvarına yapışmasını engellenemektir. Bunun yanı sıra bleb ya da bül adı verilen baloncuklar mevcuttur. Bunların patlaması pnömotoraksa neden olur. Böyle bir durumda ise pnömotoraks tedavisi gerekir.
Pnömotoraks Tedavisi – Pnömotoraks Nasıl Oluşur?
Pnömotoraks tedavisi noktasında ilk olarak nasıl oluştuğuna bakmak gerekir. Bu noktada 3 tür oluşumdan bahsedebiliriz. Bunlar:
- Spontan (Kendiliğinden oluşan) pnömotoraks
- Sekonder (Bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan) pnömotoraks
- İyatrojenik (Tıbbi bir müdahale sonucu yada travma sonrası ortaya çıkan) pnömotoraks
1 – Spontan Pnömotoraks
Spontan (kendiliğinden oluşan) pnömotoraks en sık gözüken türdür. Bu tür blep veya bül denilen baloncukların patlaması ile oluşur. Genel olarak incelendiğinde genç, zayıf ve uzun boylu bireylerde bu sorunla karşılaşma olasılığı yüksektir. Ayrıca kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülür. Pnömotoraks tedavisi sırasında ilk aşama olarak hastalığın türünün belirlenmesi gerekir.
Akciğer sönmesi olarak da bilinen bu rahatsızlığın türleri arasında en çok spontan türe rastlanır.
2 – Sekonder Pnömotoraks
Pnömotorak tedavisi öncesinde türü belirlenirken karşılaşılan bir diğer türdür. Bu türün ortaya çıkmasında altta farklı sebeplerin olması yatar. Bunlar:
- Amfizem,
- Bölüz akciğer hastalıkları
- Mevcut olan büyük balonlar
- Zatürre
- Verem gibi akciğerlerde oluşan hastalıklar olarak sayılabilir. Bu hastalıkların akciğere verdiği hasardan dolayı akciğer sönmesi oluşur ve hastanın pnömotoraks tedavisi görmesi gerekir.
3 – İyatrojenik Pnömotoraks
Tıbbi bir müdahale sonucu ya da travma sonrası ortaya çıkan ve pnömotoraks tedavisi uygulanması gereken bir türdür. Bu rahatsızlık tanı ve tedavi amacıyla yapılan invaziv girişimlerin bir yan etkisi olarak ortaya çıkar.
Pnömotoraks (Akciğer Sönmesi) Belirtileri
Pnömotoraks tedavisi öncesi vücutta bazı belirtiler görülür ve akciğer sönmesi teşhisi konulur. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Aniden ortaya çıkan göğüs ağrısı
- Solunum güçlüğü
- Nabız atışlarının hızlanması
- Ten renginin maviye dönmesi
- Kan basıncının düşmesi
- Akciğerin sönen kısma doğru yönelmesi
- Bitkinlik hissi
Pnömotorasks Teşhisi Nasıl Konulur?
Pnömotoraks tedavisi için teşhisin tam ve doğru konulması gerekir. Bu noktada hekim seçimi büyük önem taşır. Akciğer cerrahisi alanında ülkemizde Profesör Doktor Semih Halezeroğlu önde gelen isimler arasında yer alır. Şikayetleriniz yukarıdakilerle benzerlik gösteriyorsa kendisinden randevu alabilirsiniz.
Akciğer sönmesi teşhisinde ilk olarak hastanın şikayetleri dinlenir ve fiziki muayane yapılır. Bu işlemlerden sonra radyolojik görüntüleme seçenekleri ile akciğer film veya grafisi çekilir. Böylece hastalık teşhis edilir. Peki pnömotoraks tedavisi nasıl yapılır?
Kullanılan Tedavi Yöntemleri
Pnömotoraks tedavisi farklı yöntemler ile gerçekleştirilir. Bunları şu şekilde açıklamak mümkündür:
- Tüptorakostomi (Göğüs Tüpü takılması)
- Oksijen tedavisi
- Aspirasyon
- Cerrahi işlem
- Ploridez
Risk Grubunda Olan Bireyler
Akciğer sönmesi birçok bireyde meydana gelebilecek bir rahatsızlıktır. Ancak yine bazı meslek grubunda çalışanlar veya bazı sağlık problemleri olanların bu rahatsızlıkla karşılaşma ihtimali daha yüksektir. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- 20-40 yaş arasında erkek bireyle
- Uzun ve zayıf yapılı kişiler
- Bir akciğer rahatsızlığı olanlar
- Genetik yatkınlık
- Önceden pnömotoraks tedavisi görmüş olanlarda tekrarlama olasılığı yüksektir
- Meslek hayatında basınç değişikliğine maruz kalanlar (dalgıç,pilot,tırmanma sporuyla ilgilenenler)
- Suni solunum cihazı kullananlar
Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eğer pnömotoraks tedavisi noktasında cerrahi işlem tercih edilmişse hastanın bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Aksi durumda hastalığın tekrarlama ihtimali artar ve birey sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir. Ameliyattan sonra dikkat edilmesi gerekenler için aşağıdaki listeyi inceleyebilirsiniz:
- Sigara ve tütün ürünleri kullanılmamalı
- Pasif içici durumunda olmamaya özen gösterilmeli
- İlaçlar düzenli olarak kullanılmalı
- Günlük yürüyüş yapılmalı
- Bol sebze ve meyve yenilmeli
- Kabız olmamaya dikkat edilmeli
- Kontroller aksatılmamalı
- Enerji gerektirecek ağır işler yapılmamalı
Sık Sorulan Sorular
Pnömotoraks tedavisi hakkında en sık sorulan sorulara aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1 – Pnömotoraks Öldürür mü?
Pnömotoraks durumu acil müdahale edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Ancak ölüm ile sonuçlanma oranı çok düşüktür. Yine de her türlü hastalık durumunda olduğu gibi erken müdahale durumu olumsuz sonuçların önüne geçilmesi açısından önemlidir.
2 – Tansiyon Pnömotoraks Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tansiyon pnömotoraks durumunda uzmanlar akciğerdeki havayı boşaltmak amacıyla büyük bir iğneyi plevra boşluğuna sokar. Devamında bir göğüs tüpü yerleştirilir.
3 – Kapalı Pnömotoraks Nedir?
Akciğerde solunum ve oksijen alma işlemi kapalı bir ortamda meydana gelir. Eğer bu dokuda bir kaçak durumu oluşursa vücuda alınan hava akciğer ile göğüs duvarı arasına birikir. Buna pnömotoraks denir.
4 – Açık Pnömotoraks Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?
Şiddetli ya da açık pnömotoraks durumunda, göğüs tüpü takılarak su altı drenaj işlemi yapılır. Burada amaçlanan havanın boşaltılması ve sönen akciğerin tekrar hava ile dolmasıdır.
5 – Akciğerde Hava Kabarcığı Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Pnömotoraks durumunda farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Bu yöntemler hakkında bilgileri yukarıdan inceleyebilirsiniz. Bu noktada hangi tedavinin uygun olacağı farklı etmenlere göre belirlenir
akcigerimde bulunamayam problem
akcigerimde bulunamayan problem merhaba 6ay once kilo kaybi nedeniyle doktora gittim ve xray sonucu ust loblarimda lekeler gozuktu. bronskobi ile ornekler(sivi ornekler) alindi ve labaratuar ortaminda bekletildi fakat tuberkiloz izine rastlanamadi. bu arada 17 yaslarimda tuberkiloz gecirmistim ve su an 43 yasindayim. Sonrasinda mr cekildi ve raporda sarkoidoz olabilecegi soylendi. tekrar kan 24 saat idrar testi solunum testi oldum ve bronskopi oldum ama bu sefer parca aldilar gene bisey bulunamadi. nefes testimde akcigerlerimi %68 kullanabildim soylendi ve ayrica mr sonucu ust loblarda asagiya dogru buzusme oldugu veya sondugu soylendi birde uzerinde eskiden kalma cizik ( gecmis yara izi gibi) ler oldugu soylendi. daha oncede 2007 de 2009 da xray cektirmistim ama bunlardan bahsedilmemisti.doktorum hala tuberkiloz veya sarkoidoz olabileceginden supheleniyor. sonrasinda mediastionskopi oldum bogazimin altindan kucuk bir delikle ornekler alindi gene bisey bulunamadi. simdide akcigerimin sag tarafindan kucuk bir delikle daha buyuk bir parca alicaklar artik bu son care heralde, Bu arada bu 6-7 aylik bir olay ve benim 3 . aydan itibaren nefes alirken son kisminda zorlanma veya islik gibi birsey basladi ve su an yavasta olsa ilerliyor. yani kotuye gidiyor diyebilirim. 20 seneye yakin sigara ictim 5-6 senedir yapay mermer kesimi ile ugrasiyorum ve cok tozlu bir isim var. doktor alinan orneklerde bununla ilgili bir seye rastlamadiklarini soyluyor ama….. benim size sorum bu cerrahi biyopsi gereklimi igne biyopsi si ile yapilamazmi bu. ikincisi herkes akcigerine bicak vurdurma diyor ama bu problem cozulmezse hissediyorum nefes alisim zorlasiyor yavas yavas ve kuru oksurukte basladi ayni zamanda.son olarakta acaba bu isimden dolayi olan yapay mermer tozuna karsi alerjim olabilirmi bunu anlamak icin negibi test olmam lazim. ben bu arada australia da yasiyorum. Yardimlariniz icin cok tesekkur ederim. Son care Turkiye ye gelecegim heralde
Mermer tozu gibi işlerde çalışanlarda akciğerde İNTERSTİSYEL HASTALIK veya DİFFÜZ AKCİĞER HASTALIĞI denilen bir durum ortaya çıkabilir. Bunun teşhisi için akciğerden iğne biyopsisi almak yeterli olmaz. Bu nedenle torakoskopik olarak biyopsi almak gerekiyor. Bu biyopsi işleminin nasıl yapıldığına dair videomuzu izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=-KED3t8kXVg sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Tıbbın bugün geldiği aşamada tüm hastalıkları teşhis ve tedavi edebildiğini söylemek güçtür. Sizde mevcut olan hastalık da bu zor durumlardan biridir. Akciğer biyosiniz sonrasında daha net bir karar verilebilir. Acil şifalar diliyorum.
Saygıdeğer hocam Prof.Dr Semih Halezeroğlu’na
Ben bu mesajı Adana’dan yazıyorum. İki kere sağ göğsümden pnomotoraks geçirdim. En son dün itibariyle hastaneden tüpümü çıkartıp taburcu ettiler. Yalnız ben kendimi bir türlü iyi hissetmiyorum. Nefes darlığı,yatarken sırt ağrısı bir türlü eksik olmuyor.Ben artık tüp taktırmak istemiyorum. İnternetten sizi duydum ve gördüm. Ben bu tedavi için İstanbul’a gelsem yolda daha da fenalaşırmıyım?
Birde kapalı vats tedavisi kesin çözümmü? Acil cevaplarsanız sevinirim. Çünkü kendimi iyi hissetmiyorum.
Selamlar
Selçuk ÖZTÜRK
Selçuk merhaba,
2 kez pnömotoraks geçirince artık tüp takılmaz, VATS denilen operasyon uygulanır. Operasyon hastaların %95-98’inde hastalığın tekrarlamasını önler. Eğer şu anda akciğerinde bir çökme yoksa yolculuğu yapmanda sakınca yok. Randevun için Ebru Hanım’ı arayabilrsin (02123043940 / 05321519734).
Acil şifalar dilerim.
Değerli hocam babam 15 gün önce ameliyat oldu ozafagus ca kalp kardiyak kadar uzanan mide üst kısmı yemek borusu alt kısmı alındı mide yukarı çekildi ameliyatta daha önce bi astım hikayesi olduğundan göğüs tüpü takıldı ameliyattan sonra 10. Gününe kadar herşey çok iyiydi 10. Gün tüp çıkardılar aynı gün vücut hava doldu resmen deri altı hava doluydu tekrar tüp taktilar gece dün sabahtan yogun bakıma aldılar cigerler sıvı doluymus hayati riski var dediler çok üzülüyorum o tüp çıkana kadar çok iyiydi sizce tüp doğru zamanda mi çıktı teşekkür ederim şimdiden
Nursel hanım, yemek borusu kanseri ameliyatları sonrası bazı nadir durumlarda bu tür komplikasyonlar görülebiliyor ne yazık ki. Bunun drenin 10 gün sonra çıkartılmış olması ile ilgili olup olmadığını daha önceki durumu bilmediğim için söyleyebilmem olası değil maalesef. Bunun ciddi bir durum olduğunu söylemem gerekir. Ancak diğer bilgilerinizi ameliyatı gerçekleştiren cerrahi ekipten almanız daha uygun olur. Acil şifalalr diliyorum.
Merhaba hocam; 40 yaşındayım bundan 3 yıl evvel pinömataraks geçirdim gayet iyiydim,bugüne kadar koltuk altımda ağrı oluştu bende gidip toraks bt çekildim ufak bir kaçak olduğunu söyledi 2 saat minimal hava verildi çıktım bu durumdan sonra o patlayan bül tekrar patlarmı veya tekrar geçirme riskim nedir sigarayı bırakalı 3 yıl oldu teşekkür ederim
Tibet bey eğer akciğerinizde bül görülmüşse bunun tekrar patlama yapma olasılığı %50’den fazladır. BT’de bül görülmesi pnömotoraks için ameliyat endikasyonudur. Tek port torakoskopik yöntemle 30 dakikalık bir operasyon uygulanıp 2 gün sonra taburcu olursunuz. Aksi durumda pnmotoraksın tekrarlama riski nedeniyle yaşamınızda bazı önemli kısıtlamalar olmalıdır (uçağa binilmesi, uzak mesafe yolculukları, aşırı efor durumlarından kaçınılması gibi). Acil şifalar dilerim.
Ben 16 yaşındayım spontan pnömotoraks geçirdim ameliyat oldum tüp taktılar şuan 2.günüm,benim bazı korkularım var ,ömür boyu yapamayacağım şeyler varmı,yada taburcu olduktan sonra eskisi gibi sağlıklı olabilecek miyim,
Furka geçmiş olsun. Eğer akciğerinde patlamy sebep olan balonlar tespit edilirse bunların kapalı bir operasyonla alınması gerekir. Yoksa drenin çekildikten sonra %20 olasılıkla bu bir daha olacaktır. Tekrar ederse ameliyat olman gerekir. Yapmayacağın tek şey tüplü su altı dalışıdır. Tabii ki yine eskisi gibi sağlıklı olacaksın. Tekrar geçmiş olsun.