Mezotelyoma Nedir?

Mezotelyoma nedir sorusunun en kısa yanıtı, akciğer zarı kanseri şeklindedir. Bu hastalık, akciğerleri çevreleyen plevrada ortaya çıkar ve daha sonra yayılır.
Mezotelyoma Nedir
Mezotelyoma Nedir

Mezotelyoma nedir sorusunun en kısa yanıtı, akciğer zarı kanseri şeklindedir. Bu hastalık, akciğerleri çevreleyen plevrada ortaya çıkar ve daha sonra yayılır. Ayrıca karın içini zarda görülen kötü huylu tümörler de mezotelyoma nedir sorusunun yanıtı olarak kabul edilir. Çoğunlukla asbest ve erionit denilen maddelere maruz kalınmasından kaynaklanır. Ancak genetik yatkınlık gibi farklı nedenleri de vardır. Mezotelyoma tedavisi ise cerrahi yöntem, kemoterapi ve radyoterapi ile gerçekleştirilir.

Mezotelyoma Nedir? Türleri Nelerdir?

Mezotelyoma; akciğer, karın ve kalp zarında bulunan ince doku tabakası olan mezotelden kaynaklı kanserlerdir. Her ne kadar mezotelyoma nedir denildiğinde akla ilk olarak akciğer zarı kanseri gelse de karın ve kalp zarında görülen kötü huylu tümörler de bu isimle adlandırılır. Akciğer zarı kanserinin özel olarak belirtilmesi gereken durumlarda ise plevral mezotelyoma ifadesi kullanılır.

Mezotelyoma nedir sorusunun yanıtı olan hastalığın kendi içerisinde farklı türleri vardır. Bunlara dair detaylar, aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir:

TürAçıklama
Plevral MezotelyomaAkciğer zarında görülen türdür ve toplam vakaların yaklaşık olarak %80’lik kısmını oluşturur.
Perioneal MezotelyomaKarın içini saran zarda görülür. Çoğunlukla karınla alakalı belirtilere yol açarak kendisini belli eder.
Perikardiyal MezotelyomaKalp zarında görülen bu tür, nadiren ortaya çıkar. Kalbin fonksiyonlarını olumsuz etkiler.
Testis MezotelyomaTestisleri çevreleyen zar üzerinde meydana gelir ve son derece nadir görülür.

Mezotelyoma nedir sorusuna verilecek yanıtlar genel hatları ile bu şekildedir. Buradan da anlaşılacağı üzere söz konusu ifade sadece akciğer zarı kanseri anlamına gelmez. Ancak vakaların çok büyük bir kısmının akciğerde görülmesi, bu tür bir etkiye neden olmuştur.

Mezotelyoma Belirtileri Nelerdir?

Mezotelyoma Nedir

Birçok kanser türü gibi sinsi şekilde ilerleyen mezotelyoma, özellikle erken evrelerde hiç belirti vermez veya düşük şiddette semptomlara neden olur. Ancak hastalığın ilerlemesi ile birlikte belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar ve giderek şiddetlenir. Yaygın olarak görülen belirtilerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Göğüs ve sırt ağrısı
  • Öksürük
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Karın şişliği ve ağrısı
  • Gece terlemeleri ve yüksek ateş
  • Yorgunluk ve halsizlik

Göğüs ve sırt ağrısı, en yaygın belirtilerden biridir ve hastalığın ilerlemesi ile şiddetlenmesi, ayırt edici semptomlardandır. Öksürük, birçok akciğer rahatsızlığında olduğu gibi burada da görülür ve inatçı bir yapı sergiler. Yani ilaçlara yanıt vermez ve süreklilik gösterir. Ayrıca hastalık nedeniyle göğüs boşluğunda sıvı birikebilir. Bu durumda nefes darlığı da kaçınılmaz olarak ortaya çıkar. Mezotelyoma nedir sorusunun yanıtları içerisinde de kabul edilecek belirtiler, teşhis ve tedavi açısından da önemlidir.

Mezotelyoma Tanısı Nasıl Konulur?

Teşhis için görüntüleme tekniklerinden yararlanılır. Bu noktada akla ilk olarak akciğer grafisi (röntgen) gelse de istenen sonucu vermekten uzaktır. Röntgen yerine yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi çekilir. Milimetrik lezyonları dahi gösteren söz konusu tomografi akciğer zarında görülen nodüller ve kalınlaşma, hastalığa ilişkin önemli bir işaret olarak kabul edilir. Bazı vakalarda MR görüntüsüne başvurulabilir. MR görüntüsünde mezotelyomanın diyafram ve kalp zarında neden olduğu hasar da görülür. İlgili görüntüler, hastalığın evresinin tespiti açısından önemlidir.

Akciğer zarı kanseri şüphesi olan bir lezyon tespit edildiğinde PET CT çekilerek söz konusu lezyonun enerji tüketip tüketilmediğine bakılarak teşhis konulur. Enerji tüketimi olmadığında, hastalığın olma olasılığı ciddi anlamda düşer. Ayrıca PET çekimi, hastalığın farklı bölgelere sıçrayıp sıçramadığını da gösterir. Mezotelyoma tedavisi açısından bu husus önemlidir.

Mezotelyoma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mezotelyoma tedavisi için iyi bir planlama ve multidisipliner yaklaşım kritik öneme sahiptir. Zira söz konusu rahatsızlığın tedavisi, oldukça zordur. Bu noktada öne çıkan farklı tedavi yöntemleri vardır. Ancak öncelikli mezotelyoma tedavisi yöntemi, hastanın durumunun uygun olması halinde ameliyattır. Açık veya kapalı yöntemle yapılan ameliyat, kanserli dokuların tamamen çıkarılmasını hedefler. Ameliyat, çoğunlukla erken evrelerde mümkün olur. Ayrıca hastalığın türü de bu noktada önem arz eder.

Hastalar için bir diğer mezotelyoma tedavisi seçeneği kemoterapidir. Sistemik bir tedavi olan bu yöntemde hastalara çok güçlü ilaçlar verilir. Verilen ilaçlar, kanserli hücrelerin çoğalmasını engeller ve hastalığın gerilemesini sağlar. Ancak her hastada aynı etkiyi yapmayacağı da unutulmamalıdır. Akciğer zarı kanseri yorumları incelendiğinde kemoterapinin etkilerinin farklılık gösterdiği görülür.

Radyoterapi, çoğunlukla hastalığın metastaz yaptığı bölgede uygulanır. Örneğin; beyin ve kemik metastazında tercih edilir. Fakat radyoterapinin sağlıklı dokuları da etkilemesi, dikkatli ve sınırlı bir kullanımı gerektirir. Mezotelyoma nedir konusunda ilgili husus kritik öneme sahiptir.

Mezotelyoma tedavisi için doktor deneyimi gerekir. Deneyimli doktorlar gerek teşhisi gerekse de tedavi sürecini başarılı şekilde yürütür. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, bu noktadaki en önemli seçeneklerden biridir. Akciğer zarı kanseri tedavisi konusunda önemli deneyime sahiptir. Tedavi yöntemleri ve mezotelyoma nedir sorusunun detaylı yanıtı için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Mezotelyoma Yaşam Süresi

Mezotelyoma Nedir

Mezotelyoma nedir konusunda merak edilen hususlardan bir diğeri ise hastaların yaşam süreleridir. Hastalığın evresine, uygulanan tedaviye, tedavinin ne zaman başladığına ve hastanın tedaviye yanıtına bağlı olarak yaşam süresi farklılık gösterir. Örneğin, ilk evredeki vakalarda yaşam süresi daha uzunken, mezotelyoma 4.evre yaşam süresi belirgin şekilde daha kısadır. Ancak değerlendirmenin sadece evre ile yapılmaması gerektiği unutulmamalıdır.

Mezotelyoma Nedir Konusu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Mezotelyoma nedir konusu ile ilgili sıkça sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – Mezotelyoma Nedir?

Mezotelyoma, en kısa ifade ile akciğer zarı kanseridir. Akciğerleri saran zarda meydana gelen tümörler, bu ifade ile isimlendirilir. Ancak mezotelyoma, kalp zarında ve karın içi zarda da görülebilir.

2 – Akciğer Zarı Kanseri Kaç Yıl Yaşar?

Hastanın yaşı, cinsiyeti, genel durumu, farklı rahatsızlığının olup olmadığı, kanserin evresi ve türü gibi etkenlere bağlı olarak yaşam süresi değişir. Bahsedilen hususlar dikkate alınmadan ve hasta detaylı olarak değerlendirilmeden yaşam süresine dair herhangi bir ifade kullanılması doğru olmayacaktır.

3 – Akciğer Zarı Kanseri İyileşir Mi?

Erken teşhis ve doğru tedavi uygulandığında söz konusu rahatsızlık geçer veya hastaların yaşam süreleri artar. Özellikle hastalığın erken evrelerde teşhis edilmesi, tedavideki başarı şansını belirgin olarak artırır.

4 – Akciğer Zarı Kanseri Öldürür Mü?

Tedavi edilmediğinde akciğer zarı kanseri, diğer kanser türlerinde olduğu gibi ölüm de dahil olmak üzere farklı olumsuz sonuçlara neden olur.

5 – Akciğer Zarı Kanserinden Kurtulan Var Mı?

Bu rahatsızlıktan kurtulan hastalar vardır. Ayrıca tedavi ile yaşam kalitesi artanların olduğu da bilinmektedir.

6 – Mezotelyoma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mezotelyoma tedavisi, hastalığın türü ve evresine göre multidisipliner bir yaklaşımla yapılır. Tedavide cerrahi yöntemler, kemoterapi ve radyoterapi gibi farklı tekniklerden yararlanılır.

241 Yorum
Eskiden yeniye s?rala
Yeniden eskiye s?rala Oy sayısına göre sırala
Inline Feedbacks
View all comments
AYNUR DEMİRELLİ
9 y?l önce

Hocam merhaba,
Anneme 1 yıl önce malign mezotelyoma / Kondrosarkoma teşhisi kondu, annem kendisi kanser olduğunu bilmiyor. 4 Seans insülinli kemoterapi + Hipertermi gördü ve pet sonucuna göre kısmen cevap verdiği söylendi devam edelim dendi ancak annem kemoterapiden sonra çok yıprandığı için devam edemedik. Son terapinin üzerinden 6 ay geçti . Terapiden 1,5 ay sonra sadece kırmızı ve beyaz kan takviyesi verildi birde destek verildi ondan sonra kan değerleri hep normal çıkmasına karşın enfeksiyonu yükseliyor sürekli en son CRP 88 çıkmıştı ve şuan enfeksiyonu düşürme yönünde tedaviler görüyor sürekli iğneler, antibiyotikler vs…. şimdiye kadar ağrı yokken yaklaşık 1,5 aydır ağrıları başladı ağrıları ; boyun, omuz, kol, sağ yanı, sağ göğsü ve göğsün altındaki kemiklerin ağrıdığını söylüyor son 1 haftadır ağrılar çok şiddetlendi, yemek yiyemez oldu 1-2 kaşık zor yiyor ve kusuyordu ağrı bantları ve suya konulan damla şeklinde bir ilaç verildi ama hiç etkilemiyor ve 2 gündür ağrılar için iğne vurduruyoruz. son 2 gündür hiç yemek yiyemiyor. Hocam annem 68 yaşında ve şuan çok çaresiz bir durumdayız ne yapacağımızı bilmiyoruz, bu hastalığın gerçekten çaresi yokmu yani son noktaya mı geldik lütfen yardım edin.Şuan tuvalete bile zor götürüyoruz Hocam eğer yardımcı olabilirseniz varsa bir umut söylerseniz size getirmek isteriz yok eğer gerçekten artık yapacak birşey yoksa boşuna yormayalım. Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
Teşekkür ederim.
Aynur Demirelli
0538 489 3230

aliye
9 y?l önce

Hocam merhaba; babama 27 ay önce mezotelyoma teşhisi konuldu bize en fazla 1 yıl yaşar dediler.6 seans kemoterapi aldı böbrek sorunu olduğu için kemoterapi dozları düşük verildi toplamda 23 kür kemoterapi 20 seans işin tedavisi aldı.işin tedavisine girmeden önce doktorumuz en fazla 3 ay yaşar dedi. en son yapılan tomografide karaciğerde lezyon çıkmış dediler ve bize 1 ay sonra gelin denildi .artık tedavi etmek için ellerinden geleni yapan doktorlarımız ilgilenmiyorlar ve sürekli erteleme söz konusu çaresizce bekliyoruz nefes alıp vermekte güçlük çekiyor ve zayıflıyor iştahı yer yer değişiyor birgün çok iyi yiyor ertesi gün yemiyor yapılacak birşey mümkün mu hocam babam hastalığı hiçbir zaman kafasına takması ondan birşey olmaz dedi hep ve bugüne kadar geldik doktorumuz un dediği gibi sona mi geldik hocam lütfen cevaplayin

nurettin
9 y?l önce

Hocam merhaba;Babama 15 gün önce epitoloid malign mezotelyoma teşhisi konuldu şimdi cerrahi tedavi gerekiyormuş ve ameliyattan sonra kemoterapi ve radyoterapi ameliyat riskliymiş.Babam 48 yaşında ve erken evre ne yapmalıyız çaresiz durumdayız 3 gün sonra hastane arayacak ameliyat için hocam cevaplarınızı bekliyorum.

nurettin
9 y?l önce

Hocam ameliyat için ömrü uzatmaz ve bu sadece senin konforlu yaşamanı sağlar demiş babama cerrah biz şimdi düşünüyoruz ameliyat olsun mu olmasın mı ve bu hastalıktan kurtalabilir mi yaşama süresi gibi birşeyler söz konusumu?cevabınızı bekliyorum

nurettin
9 y?l önce

Hocam kusura bakmayın sormak istediğim aslında çok şey varda kısıtlı kalıyoruz. Tedavi için nereyi tavsiye edersiniz.