Bebeklerde akciğer kistleri, doğumsal olarak ortaya çıkan ve kendi içerisinde farklı türleri bulunan anomalilerdir. Söz konusu anomaliler anne karnındaki akciğer gelişimi sırasında ortaya çıkar ve ilk teşhisleri de çoğunlukla gebeliğin 24.haftasında yapılan ayrıntılı ultrason kontrolünde gerçekleştirilir. Kistlerin türüne bağlı olarak farklı tedavi yaklaşımları benimsenir. Bebeklerde akciğer kisti için bazı vakalarda sadece takip yeterli olurken, bazılarında ise cerrahi müdahaleler gerekir.
Bebeklerde Akciğer Kisti Nedir?
Bebeklerde akciğer kisti, akciğerlerin gelişimi sırasında meydana gelen anomalilerden kaynaklı sağlık sorunlarıdır. Bebeğin akciğerindeki hava yollarının normal olmayan şekilde dallanması, damarların anormal şekilde gelişmesi gibi türleri vardır. Gebelik sürecinde tespit edilmeleri aileleri endişeye sevk eden bu kistler, doğumdan önce küçülür, sabit kalır veya büyür. Dolayısıyla her vaka kendi içerisinde özeldir.
Bebeklerde Akciğer Kisti Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde akciğer kistleri çok büyük oranda anne karnında tespit edilir. Dolayısıyla bu dönemde herhangi bir belirtiden söz etmek mümkün değildir. Doğumdan hemen sonraki süreçlerde de net belirtiler yoktur. Bebeklerde kist belirtisi olarak değerlendirilebilecek hususlar aşağıdaki gibidir:
- Emme zorluğu
- Vücutta renk değişimleri
- Normal olmayan ağlamalar
- Sık solunum yolu enfeksiyonları
Söz konusu semptomlar, bebeklerde akciğer kisti belirtisi olarak kabul edilir. Söz konusu semptomların farklı hastalıklardan kaynaklanma olasılığı vardır. Ancak ilgili belirtiler, bebeklerde normal olmayan durumların varlığına işaret eder ve mutlaka doktor kontrolünü gerektirir.
Bebeklerde Akciğer Kistleri Türleri
Bebeklerde akciğer kistleri, kendi içerisinde farklı türlere sahiptir. Bunlara dair detaylar aşağıda yer almaktadır:
1 – Doğumsal Kistik Adenomatoid Malformasyon (CCAM)
Congenital Cystic Adenomatoid Malformation (CCAM) olarak bilinen rahatsızlık, dilimizde doğumsal kistik adenomatoid malformasyon olarak ifade edilir. En yaygın kistlerden biridir ve Türkiye’de her yıl doğan bebeklerin yaklaşık 50 tanesinde görülür. Anne karnında, akciğerlerin gelişimi sırasında ortaya çıkan normalin dışındaki bronş dallanmalarına bağlı olarak oluşur. Söz konusu dallanmalar, farklı büyüklükteki kistlere neden olur. Kistlerin büyüklüğü ve sayısına bağlı olarak hastalık farklı tiplere ayrılır.
Teşhis, anne karnındayken 24.haftada çekilen ultrasonografi ile yapılır. Kistlerin büyük olması durumunda kalbin yer değiştirmesi ve benzeri etkiler görülebilir. Ancak bunlar nadiren bebeğin gelişimi için tehdit oluşturur. Bebeklerde akciğer kistleri nedeniyle gebeliğin sonlandırılması, nadiren gerekir.
CCAM tespit edilen bebeklerin doğumu tam donanımlı hastanelerde gerçekleştirilmelidir. Her ne kadar çok düşük bir olasılık olsa da solunum sorunlarının olması durumunda hızlı müdahale için tam donanımlı hastane önemlidir. Doğumdan hemen sonra bebeği çocuk hastalıkları uzmanı kontrol eder ve solunumun sorunsuz olması haline bilgisayarlı akciğer tomografi çekilir. Kistler, BT ile daha detaylı şekilde görüntülenir. Ayrıca daha sonraki süreçte yapılacak kontroller için de bir referans noktası olur.
a) CCAM Tedavisi Nasıl Yapılır?
CCAM tedavisi, her bebekte gerekli değildir. Doğumdan sonra çekilen tomografinin ardından bebeklerin takibi yapılır. Bebeklerin yaklaşık %20’sinde kistlerde gerileme görülür ve bu vakaların çocuk hastalıkları tarafından takip edilmeleri sağlanır. Gerileme devam ederse ameliyata ihtiyaç duyulmaz.
Vakaların %80’inde ise bebeklerin hareketlenmeye başlaması ile birlikte solunum yolu enfeksiyonları sık sık yaşanmaya başlar. Söz konusu enfeksiyonlar gelişimi olumsuz etkilediği için hastalığın mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bebeklerde akciğer kistleri, CCAM türündeyse tedavi sadece cerrahi işlemle gerçekleştirilir.
b) CCAM Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bebeklerde akciğer kistleri ameliyatı, açık ve kapalı olmak üzere iki farklı yolla yapılır. Ancak kapalı yöntemin daha az risk içermesi ve iyileşme sürecinin kısa olması nedeniyle öncelikli olduğu ifade edilebilir. Ameliyatta kaburgaların arasından göğüs boşluğuna girilir ve kistlerin yer aldığı akciğer lobu tamamen alınarak işlem tamamlanır. Daha sonra hastalar yoğun bakıma alınarak burada takip edilir. Yoğun bakımın ardından takip serviste sürer ve her şeyin yolunda olduğu görüldüğünde hastalar taburcu edilir.
2 – Pulmoner Sekestrasyon
Bebeklerde nadir görülen bir kist türüdür ve anne karnında aortun yanlış gelişmesi sonucunda oluşur. Akciğerin bu türde bir damara uygun olmaması nedeniyle hasar ve kistler meydana gelir. Bunlar ise bebeğin sağlık durumunu bozar, enfeksiyonlara yol açar ve gelişimi olumsuz olarak etkiler. Hastalığın tedavisi cerrahi olarak yapılır. Ameliyatta hem yanlış oluşum gösteren damar yolu kapatılır hem de kistlerin olduğu lob alınır.
3 – Doğumsal Lober Amfizem
Yeni doğan bebekte kist olmasına neden bir diğer rahatsızlıktır. Söz konusu rahatsızlık, bronşlarda yer alan kıkırdak yapının yanlış oluşması sonucunda ortaya çıkar. Yanlış oluşum havanın akciğerlere dolmasına engel olmazken, dışarı atılmasını kısıtlar. Buna bağlı olarak akciğerler şişer ve genişler. Genişleme ise kalbe ve büyük damarlara baskı yapılmasına yol açarak nefes darlığı ve çarpıntı gibi semptomlara yol açar. Şikayetlerin düşük seviyede olması durumunda sadece takip önerilir. Şiddetli belirtilerde ise ameliyat gündeme gelir.
Bebeklerde Akciğer Kistleri Nasıl Tedavi Edilir?
Yeni doğan bebekte akciğerde leke, farklı yöntemlerle tedavi edilir. Bu noktadaki ilk yaklaşım takiptir. Kistlerin nasıl bir eğilim gösterdiği, gerileyip gerilemediği, ne türden şikayetlere yol açtığına bakılır. Hastanın durumuna göre ameliyat veya takip seçeneklerinden uygun olan kullanılır. Ameliyatta şu adımlar izlenir:
Adımlar | Açıklama |
Anestezi | Bebeklerde akciğer kistleri için yapılan ameliyatlarda genel anestezi kullanılır. |
Kesi | Kapalı yöntemde göğüs boşluğuna yan bölümden veya kistin konumuna göre uygun bir noktadan girilir. Kesi boyutu çoğunlukla 3-4 cm’dir. |
Cerrahi İşlem | Operasyonda kistlerin olduğu akciğer lobu alınır ve farklı anomaliler varsa düzeltilir. |
Yoğun Bakım | Bebeklerde akciğer kisti ameliyatı sonrasında bebekler birkaç gün yoğun bakımda takip edilir. |
Servis | Yoğun bakım sonrasında hastalar servise çıkarılır. |
Bebeklerde akciğer kistleri için tedavinin mutlaka deneyimli bir hekim tarafından uygulanması gerekir. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, bu noktada önemli bir deneyime sahiptir. Bebeklerde akciğer kistleri tedavisi ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bebeklerde Akciğer Kistleri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bebeklerde akciğer kistleri hakkında sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Bebeklerde Akciğer Filizlenmesi Nedir?
Bebeklerde akciğer filizlenmesi, hava yollarının gelişiminin anormalliğini veya tıkalı olduğunu belirtmek için kullanılan bir ifadedir. Doğumdan hemen sonra akciğerlerin tam olarak genişlememesi anlamına gelir.
2 – Bebeklerde Akciğer Kistleri Nelerdir?
Bebeklerde akciğer kistleri; CCAM, doğumsal lober amfizem ve pulmoner sekestrasyon şeklindedir. Söz konusu rahatsızlıkların tedavisi için farklı yaklaşımlar benimsenir.
3 – Bebeklerde Akciğer Kisti Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeklerde akciğer kisti tedavisi büyük oranda cerrahi işlemle yapılır. Kistlerin olduğu lobun alınması ve anomalilerin düzeltilmesi şeklinde bir yaklaşım izlenir.
4 – Akciğerde Kist Öldürür Mü?
Bebeklerde akciğer kistleri, tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır.
5 – Bebeklerde Akciğer Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bebeklerde akciğer kistleri, açık veya kapalı yöntemle yapılır. Kistin büyüklüğü, konumu ve bebeğin durumuna göre uygun olan yöntem tercih edilir.
çocuğum 2 aylık anne karnında akçigerinde Konjenital Kistik Adenomatoid Malformasyon (CCAM), oldugu tespit edildi şuan tedavimiz …. Üniversitesi Tıp Fakültesi Cocuk Cerrahunda devam etmekte 3 aylık dan sonra ameliyat olacağı söylendi ameliyata prof dr …. girecek sizce aynı hastanede devam ettirmeli miyiz yoksa daha donanımlı bir hastaneye mi gitmemizde yarar var yardıma ve bilgiye cok muhtacız ne olur bize aydınlatıcı bilgi verebilir misiniz şimdiden cok tesekkür ederim Allah razı olsun iyi çalısmalar…
Sorunuzu yayınlamadan önce yazmış olduğunuz hastane ve doktor isimlerini çıkardım. Yanlış bir anlamaya izin vermemek için.
CCAM ameliyatları 2 yolla yapılabilir: Açık ameliyat – kaburgalar arası açılarak yaklaşık 10cm bir kesi ile yapılır. Ameliyat sonrası nispeten ağrılıdır ve hastane yatışı yaklaşık 6 gün sürer. İyileşme süresi uzundur. Bu nedenle modern tedavi yöntemi olarak açık ameliyat yerine videotorakoskopik (VATS) yöntemle yapılan kapalı ameliyat öneririz. Bu yöntemde kaburgalar arası açılmaz. İlerletien bir kamera yardımıyla operasyon gerçekleştirilir. (Tek port yöntemiyle gerçekleştirdiğimiz CCAM operasyonuna ait görüntüleri yukarıda görebilirsiniz. Ayrıca https://www.youtube.com/watch?v=2lodXAN3P2E adresinden de uyguladığımız bir videotorakoskopik CCAM ameliyatı ayrıntıları incelenebilir.)
Size önerim bebeğinize yapılacak ameliyatın açık mı kapalı mı yapılacağını öğrenmektir. Açık yapılacağı söylenirse kapalı ameiyat seçeneği olan merkezler için araştırma yapın. Acil şifalar diliyorum
24 haftalık hamile iken bize de aynı hastalık söylendi AKKAM 6 aylık olunca ameliyat dendi ve sonra vaz gectiler o zamanlar dokuz eylül ünv. gidiyorduk sonra bizi solunum ve alerji takıp etmeye başladı ama oğlum sık enfeksiyon geçirmeye başladı her seferinde hava hava eve yolladılar oğlum 6 yaşında egeye gittikve orası şimdi acık ameliyat diyor kislerin oldugu yerler hava toplamaya ve şişmeye başlamış bu zamana kadar bizi çok oyaladı yardımcı olurmusunuz.
şimdiden teşekkürler.
Bu durumda hastalıklı, yani çalışmayan ve sürekli enfeksiyon kaynağı olan akciğer lobunun çıkartılması (lobektomi) gerekir. Biz özellikle bebek ve çocuklarda tek port torakoskopi denilen kapalı yöntemi (VATS, Torakoskopi) uyguluyoruz. Bu yöntemde göğüs boşluğu açılmıyor, 1 adet 3cm bir kesi yapılarak göğüs boşluğuna kamera ilerletilerek alınan görüntüleri ekranda izleyerek gerçekleştirdiğimiz (endoskopik) operasyonu tercih ediyoruz. Bu ameliyat sonrası kesi çok daha küçük olur, çocuğun solunum fonksiyonları belirgin olarak korunur ve ağrı ileri derecede hafif olur. Hastane yatış süresi de çok daha kısadır (ortalama 3 gün). Günümüzde çocukluk çağı akciğer kistlerinde (KKAM veya diğerleri) operasyon için tüm gelişmiş ülkelerde bu yöntem tercih ediliyor. Şimdiden acil şifalar diliyorum.
Çocuklarda akciğer kistleri ameliyatları ile ilgili olarak Cumhuriyet Gazetesi’nde 31 Temmuz 2015 tarihinde yayınlanan habere ulaşmak için: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/saglik/333918/3_santimlik_delikten_akciger_ameliyati.html
Iyigunler dilerim benim cocugum 1 aylik ve akciger tumoru tehsisi koyuldu ama ne tur bir tumor oldugu hala bilinemiyor.. kani temiz cikmasina ragmen idrar testi halen arastirliyor sonuc hala cikarilmadi. Kendisinde nefes almasinda bi hizlilik var nefes alisi cok sik araliklarla oluyor ayrica yemesinde az dusus var vede uyku duzeni bozuldu. Gozlerinde kayma gibi bi sekil ortaya cikiyor vede renginde bazen morluk veya solma bazende normale donuyor.. suan arastirma asamasinda vede carsamba gunu renkli mr yapalicak. Oda olmasa sirtindan igne ile cigerden sivi alinip arastirilicak ama cocugun nefesinde kotu gidisat fark edildigi icin zorda kalinirsa sonuclar alinmadan ameliyata alinicakmis. Tumorun cesidinin bulunmasi bu kadar zor olabilirmi.. Sizce bu durum neyi dogurur ve sikayetlere gore bize bi oneride bulunabilirmisiniz? Ayrica size test sonuclarinin bir ornegini gonderirsek bu konuda onerilerilerinis olabilirmi? Simdiden tesekkurler…
Murat bey çocuklarda ortaya çıkan bu tümörler son derece nadirdir. Bu nedenle teşhisde zorlanma yaşamış olabilirler. Teşhis için biyopsi yapılması gerekebilir. Değerlendirme yapabilmem için hastayı ve filmlerini görmem gerekiyor. Dilerseniz yardımcım Ebru Taşkit’den randevu alabilirsiniz – 02123043940 / 05321519734. Acil şifalar diliyorum.
Iyi gunler bizim sorumuz 1 aylik cocugumuzun akcigerinde Neuroblastoom adinda kanser cesidi bulundu. Bize bilgi verebilirmisiniz lutfen nasil bi yol takip etmemiz gerektigine dair.
Murat Bey, bu tür nöroblastomlar için tedavi yöntemi ameliyattır. Ameliyat açık veya kapalı (torakoskopik) yöntemle yapılabilir. Biz çocuklarda kapalı yöntemi tercih ediyoruz. Ameliyatınızın çocuklarda göğüs cerrahisi konusunda tecrübeli bir merkezde yapılması gerekir. Operasyona hem göğüs cerrahı hem çocuk cerrahı ve gerekirse beyin cerrahı katılır. Merkezimizin çocuk göğüs cerrahisi konusunda uluslar arası düzeyde ileri tecrübeye sahip olduğunu belirtmek zorundayım. Acil şifalar dilerim.
Hocam cocugum 28 hafta 3 gunluk dogdu ve 5 gundur solunum cihazinda ve akciger tomografisinde 4.seviyede kkam teshisi konuldu arayis icerisindeyim ne yapmam gerekir cok acil cevap verirseniz cok sevinirim
tesekkurler