Aşırı terleme tedavisi için öncelikle krem ve terleme önleyiciler kullanılır. Bunlara ek olarak antikolinerjik ilaçlardan da yararlanılır. Söz konusu ilaçlar zaman zaman etkili sonuçlar vermesine karşın ciddi yan etkilere (kabızlık, görme bozukluğu vb.) neden olduğu için çoğunlukla tercih edilmemektedir. Ayrıca iontoforez ve botoks enjeksiyonları gibi farklı aşırı terleme tedavisi yöntemleri de uygulanmaktadır. Bahsedilen yöntemlerden istenen sonucun alınamaması durumunda ise cerrahi ameliyat yöntemleri gündeme gelmektedir.
Aşırı Terleme Nedir?
Aşırı terleme; duygusal ve fiziksel herhangi bir neden olmamasına karşın ellerde, ayaklarda, koltuk altında ve vücudun diğer bölgelerinde terleme meydana gelmesidir. Tıpta hiperhidrozis olarak isimlendirilen bu rahatsızlık, insanların yaklaşık olarak %2’sinde vardır. Yaşam kalitesini olumsuz etkilemesi ve kişileri sosyal yaşamdan koparması önemli olumsuz etkilerinden bazılarıdır.
Terleme, vücut sıcaklığının dengelenmesi sağlayan bir fonksiyondur. Söz konusu fonksiyonun sağlanmasında yaklaşık olarak 5 milyon adet ter bezi görev yapar. Bunların tamamı, sempatik sinir sistemine bağlıdır. Sinir sisteminin terlemeyi kontrol eden bölümü olan sempatik zincir dalları ise göğüs boşluğu içerisinde bulunur. Aşırı terleme tedavisi için bu bölge kritik öneme sahiptir.
Fiziksel bir aktivite, aşırı heyecanlanma, sıcaklara maruz kalma ve benzeri türden durumlardan hemen sonra ellerde, koltuk altında ve diğer bölgelerde terleme meydana gelir. Yaşanan terleme normal bir sürecin parçasıdır ve vücudun kendini soğutma tepkisidir. Bu türden nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan terlemeler, hiperhidrozis olarak kabul edilmezler. Hiperhidrozisten bahsedebilmek için ortada terleme nedeni bulunmaması gerekir. Dolayısıyla birçok insanın şikayetçi olduğu sırtta terleme nedenleri, büyük oranda bu rahatsızlıkla ilgilidir.
Aşırı Belirtileri Nelerdir?
Aşırı terleme tedavisi için öncelikle hastalığın teşhis edilmesi gerekir. Teşhis sürecindeki en önemli etkenler ise belirtilerdir. Yaygın olarak görülen belirtiler aşağıdaki gibidir:
- Yoğun şekilde bölgesel terleme görülür. Koltuk altı, ayak tabanları ve avuç içi gibi bölgelerde terleme son derece yoğundur.
- Bazı bölgeler sürekli ıslak veya nemlidir. Örneğin; avuç içinde bu ıslaklık net olarak fark edilir.
- Terleme çoğunlukla simetrik olarak kendisini gösterir. Simetrik olması, sempatik zincir dalları ile ilgili bazı problemlere işaret eder.
- Ayaklarda nem ve koku vardır.
Semptomlara bakıldığında bunların tamamının terlemeden kaynaklı etkiler olduğu ifade edilebilir. Dolayısıyla en önemli hiperhidroz belirtisi, terlemenin kendisidir.
Aşırı Terleme Tedavisi Nasıl Yapılır?
Aşırı terleme tedavisi için kullanılan farklı yöntemler vardır ve söz konusu tedaviler, tamamen hastalara göre özelleştirilir. Yaygın olarak uygulanan aşırı terleme tedavisi yöntemleri şu şekildedir:
Tedaviler | Açıklama |
Kremler | Kremler, bu süreçte akla ilk gelen seçeneklerdir. Topikal olarak uygulanırlar ve belli seviyede etkili sonuçlar verirler. |
Terleme Önleyiciler | Bir diğer önemli tedavi seçeneği olarak dikkat çeker. |
Antikolinerjik İlaçlar | Sinir sinyallerini engellemeye yönelik ilaçlardır. Bazı vakalarda etkili sonuçlar verir. Ancak bununla birlikte kalp çarpıntısı, kabızlık, görme bozukluğu ve ağız kuruluğu gibi ciddi yan etkilere neden olur. |
Botoks | Sadece koltuk altı bölgesine uygulanan, diğer bölgeler için kullanımına izin verilmeyen bir tedavi yöntemidir. |
İontoforez | Aşırı terleme tedavisi için kullanılan farklı yöntemlerdendir. Ellere ve ayaklara düşük voltajlı elektrik verilerek ter bezlerinin aktivitesinin düşürülmesi hedeflenir. |
Cerrahi Yöntemler | Aşırı terleme tedavisi için en etkili ve kalıcı sonuç veren yöntemdir. Sempatik zincir dallarına yönelik olarak yapılır. Endoskopik Torakoskopik Sempatektomi (ETS) olarak isimlendirilir. |
Bahsedilen yöntemlerden hangisini uygulanacağına hastanın durumuna bakılarak uzman doktor tarafından karar verilir.
Aşırı Terleme Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Aşırı terleme tedavisi için en etkili yöntemlerden biri olan cerrahi operasyon, göğüs boşluğunda bulunan sempatik zincir dalları ile ter bezleri arasındaki bağlantının kesilmesi veya azaltılmasına yönelik olarak gerçekleştirilir. Ameliyat, kapalı yöntemle yapılır ve süreçte aşağıdaki adımlar izlenir:
- İlk olarak hastalar genel anestezi altına alınır. Böylece ETS operasyonu süresince herhangi bir rahatsızlık duymazlar.
- Göğüsün uygun bölümünden açılan kesiden önce bir kamera gönderilir.
- Kameradan gelen görüntüler üzerinden kaburgaların arka ucuna yakın bölgede yer alan sempatik zincire müdahale edilir.
- Bu müdahale, çoğunlukla titanyum klipsler kullanılması şeklindedir.
- Yapılan son kontrollerin ardından işlem tamamlanır.
Aşırı terleme tedavisi için yapılan ETS prosedürü yaklaşık olarak 1 saat sürer. Kapalı yöntemin kullanılması nedeniyle hastaların hastalar ortalama 3 gün sonra işlerine geri dönebilirler.
ETS, etkili sonuçlar veren bir yöntem olarak dikkat çeker. Ancak bu yöntemin başarılı şekilde uygulanması için mutlaka deneyimli doktorların tercih edilmesi gerekir. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, ETS alanında önemli bir deneyime sahiptir. Aşırı terleme tedavisi ile ilgili cerrahi yaklaşımlar hakkında detaylı bilgi almak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Aşırı Terleme Ameliyatı Riskleri
Aşırı terleme tedavisi için yapılan ameliyat, etkili sonuçlar vermesine karşın bazı risklere sahiptir. Bu risklerin bir kısmı, cerrahi işlemin kendisinden kaynaklı olan enfeksiyon, kanama, sinir hasarı gibi etkilerdir. Deneyimli doktor seçimi ve doğru yaklaşımlarla ilgili riskler minimize edilir. Diğer riskler ise prosedürün etkileri ile ilgilidir.
Prosedürden sonra koltuk altı ve el gibi bölgelerdeki terlemeler azalırken, vücudun farklı bölgelerindeki terlemeler artar. Ancak bu artış eskiye göre daha azdır ve prosedür hastalarda rahatlama sağlar. Bunun haricinde göz kapağında düşme, görmenin bulanıklaşması, göğüs boşluğunda hava bulunması ve kalp hızının düşmesi gibi ciddi etkiler de görülebilir. Bunların görülme oranı daha düşüktür.
Aşırı Terleme Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Aşırı terleme tedavisi ile ilgili sık sorulan sorular ve bu soruların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Aşırı Terleme İçin Hangi Doktora Gidilir?
Aşırı terleme tedavisi için dermatoloji veya göğüs cerrahisi bölümüne gidilmesi gerekir. Hastalar, durumlarına göre buradan uygun bölümlere sevk edilebilir.
2 – Aşırı Terleme Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Aşırı terleme birçok hastalığın belirtisi olabilir. Bununla birlikte hiperhidrozis olarak bilinen bir hastalıktan kaynaklı olarak da aşırı terleme görülebilir.
3 – Aşırı Terleme İçin Hangi Testler Yapılır?
Aşırı terleme tedavisi için öncelikle rahatsızlığın nedeninin tespit edilmesi gerekir. Bunun için farklı testler yapılır. TSH, T3 ve T4 yaygın olarak yapılan testlerdendir.
4 – Aşırı Terleme Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi için ilk olarak kremler tercih edilir. Terlemenin gerçekleştiği bölgeye bağlı olarak botoks gibi yöntemlere de başvurulur. Ancak bunlardan istenen sonuç alınamadığında ameliyat gündeme gelir.
5 – Gece Aşırı Terleme Neden Olur?
Geceleri aşırı terlemelerin farklı nedenleri vardır. Ortam sıcaklığından, akciğer kanseri ya da kişinin duygusal durumuna varıncaya kadar birçok faktör etkilidir. Kişinin durumu detaylı olarak incelenmeden terleme nedenlerinden bahsedilemez.
6 – Yüzde Aşırı Terleme Neden Olur?
Yüzde aşırı terleme hiperhidrozis, aşırı heyecan, ortam sıcaklığı ve fiziksel aktivite gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.
Hocam merhabalar ben 2013 yılında aşırı terlemeden dolayı ets ameliyatı oldum ama hiç memnun değilim çok zor durumdayım aşırı el koltuk altı ve ayak terlemem var özellikle ellerim yardımcı olursanız çok sevinirim…
Bu konuda size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım. Dilerseniz merkezimizden randevu alabilirsiniz. Acil şifalar dilerim.
Hocam merhabalar benim ayaklarımın altında ve parmak aralarında egzama olduğu tespit edildi aşırı koku yaptığı için beni rahatsız ediyor ameliyat kesin çözüm dediler nasıl yardımcı olabilirsiniz
Eğer ayaklarınızdaki bölgesel aşırı terleme sonucu oluşmuşsa, yapılacak olan operasyon faydalı olacaktır. Bunun için önce dermatoloji uzmanı tarafından muayene olmanız ve doktorunuz önerirse bu operasyonun uygulanması gerekir.
Hocam merhaba ben kendimi bildim bileli ellerim koltuk altım ve ayaklarım terler aşırı değil ama koltuk altım ve ellerim sosyal yaşantımda beni çok zor durumda bırakıyor. ameliyat olmak istiyorum fakat yan etkilerinin çok olmasından korkuyorum açıkçası nasıl yardımcı olabilirsiniz bana
Sezgin Bey, olabilecek yan etkiler sizi endişelendiriyorsa operasyon sizin için uygun bir yöntem değildir. Yan etki oranlarını iyice inceleyin ve yakınmalarınızın devamını mı yoksa oluşabilecek (çok düşük oranda da olsa) yan etkileri mi tercih edersiniz buna karar verin. Yan etkisi olmayan hiç bir ameliyat mevcut değildir. Önemli olan ameliyattan sağlanan faydanın oluşacak yan etkilerden çok daha fazla olmasıdır. Günümüzde bu operasyon dünyanın her yerinde çok sayıda uygulanan, etkisi kanıtlanmış bir yöntemdir. Yine de yan etkilerden endişe ediyorsanız ameliyat olmanızı önermem. Sağlıklı günler dilerim.
Merhaba hocam ,
Büyükbaba hodgkin lenfoma hastası malesef
Geceleri yüksek ateş ve aşırı terleme mevcut
Terleme oldukça rahatsız
Bir öneriniz var mıdır ?
Ilgilenirseniz çok sevinirim…
Umut Bey, bu sorularınızın yanıtlarını Hematoloji bölümü uzmanlarından almanız gerekir. Hodgkin Lenfoması hematoloji bilim dalının alanındadır. Geçmiş olsun.
İyi günler hocam bende ets ameliyatı oldum ama memnun değilim hiç terleme olan bölgelerim hala terliyor bana yardımcı olabilirmisiniz
Ameliyatı ne zaman oldunuz? 1 yıldan sonra hastaların yaklaşık %10’unda tekrar terleme olabiliyor. Cerrahınıza baş vurmalısınız.