Amfizem nedir? Amfizem; akciğerlerdeki hava kesecikleri olan alveollerin hasar görmesi nedeniyle kalıcı olarak genişlemesine bağlı olarak ortaya çıkan bir solunum yolu hastalığıdır. Oluşan hasar nedeniyle alveollerin olduğu bölgeler elastikiyetini de kaybeder ve görevini tam olarak yapamamaya başlar. Buna bağlı olarak nefes darlığı, solunum yetmezliği ve kandaki oksijen seviyesinin düşmesi nedeniyle yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkar. Amfizem tedavisi, hastalığın şiddetine ve etkileri dikkate alınarak ilaç veya cerrahi yöntemle yapılır.
Amfizem Nedir?
Amfizem; akciğerlerdeki hava keseceklerinin zarar görmesi sonucunda oluşan kronik bir solunum yolu rahatsızlığıdır. Zarar gören alveollerin genişlemesi ve elastikiyetini kaybetmesi sonucunda solunum fonksiyonunda ciddi problemler çıkar. Oksijen-karbondioksit değişiminin yapılamaması, bunların başında gelir. Amfizem nedir sorusunun yanıtı genel olarak bu şekilde verilebilir.
Hastalık, KOAH’ın bir ileri versiyonu olarak kabul edilebilir. Aşırı gerilme nedeniyle elastikiyetini kaybeden alveoller, içine doldurdukları havayı geri gönderme konusunda yetersiz kalabilir. Tüm sürecin sonunda içi hava dolu olmasına karşın çalışmayan alanlar ortaya çıkar.
Bu rahatsızlığın kendi içerisinde farklı türleri vardır. Söz konusu türler, aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir:
Amfizem Türleri | Açıklama |
Sentrilobüler | Çoğunlukla akciğerlerin üst bölgelerinde görülür. Respiratuar bronşiyollerde hasara neden olan türdür ve alveolleri çoğunlukla etkilememektedir. Sigara içimi ile direkt ilişkili bir tür olup, KOAH hastalarında yaygın bir şekilde görülmektedir. Amfizem nedir sorusunun yanıtlarındandır. |
Panlobüler | Respiratuar bronşiyoller ve alveollerde etkili olan türdür. Akciğerlerin alt loblarının ön kenarlarını etkiler. Alfa-1 antitripsin eksikliğinin olduğu kişilerde daha fazla görüldüğü bilinmektedir. |
Paraseptal | Çoğunlukla akciğerlerin dış bölümünde yer alan alveollerin etkilendiği türdür. Lobüller ve akciğer iç zarında kendini gösteren rahatsızlık, spontan pnömotoraks riskini ciddi şekilde artırır. |
Amfizem nedir sorusunun yanıtı açısından burada yer alan tablo da son derece önemlidir.
Amfizem Neden Olur?
Amfizem nedir konusunda rahatsızlığın nedenleri de önemli bir yer tutar. Zira hastalıktan korunmanın en kolay yolu, nedenlerin bilinmesidir. Yaygın amfizem nedenleri aşağıdaki gibidir:
- Sigara, en önemli nedenlerden biridir. Uzun süre sigara dumanına maruz kalmak, akciğerlerdeki elastikiyet dokuların özelliklerini kaybetmesine neden olur.
- Pasif içicilik de sigara kadar risk faktörü olarak kabul edilir.
- Hava kirliliğinin yüksek olduğu kentlerde yaşamak da önemli bir nedendir.
- Akciğer dokusu açısından risk oluşturan kimyasal maddelere maruz kalınması, bir diğer neden olarak dikkat çeker.
- Genetik faktörler, açık bir şekilde hastalık nedenleri arasında yer alır. Alfa-1 antitripsin eksikliği bulunanlarda risk yüksektir. Söz konusu genetik durum nedeniyle akciğer dokusunu koruyan proteinde eksiklik oluşur.
- Yaş, birçok hastalıkta olduğu gibi burada da risk faktörü olarak dikkat çeker. 55 yaş üstü olanlarda risk daha fazla kabul edilir.
Burada yer alan nedenler, amfizem tedavisi ve korunma yolları açısından önemli bilgilerdir.
Amfizem Belirtileri Nelerdir?
Akciğerde hava keseciklerinin zarar görmesine bağlı olarak oluşan amfizemin en önemli belirtileri, solunum fonksiyonları ile ilgilidir. Yaygın olarak görülen belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Nefes darlığı (Dispne)
- Kronik öksürük
- Çabuk yorulma
- Kilo kaybı
- Göğüs sıkışması
- Hırıltılı solunum
- Parmaklarda renk değişimi (Oksijen yetersizliği kaynaklı)
- Uyku problemleri
- Zihinsel bulanıklıklar
- Tükenmişlik hissi
- Hızlı nefes alıp verme
Amfizem belirtileri, her hastada farklılık gösterebilir.
Amfizem Teşhisi Nasıl Yapılır?
Amfizem teşhisinde akciğer grafisi ve bilgisayarlı tomografi gibi yöntemlerden yararlanılır. Fizik muayene de yine bu noktadaki önemli donelerden biridir.
Akciğer grafisi, hastalığa dair önemli işaretler taşır. Röntgen görüntüsüne bakıldığında özellikle akciğerlerin üst ve uç kısımlarında dokunun azaldığı, buna karşın havalanmanın arttığı görülür. Elastikiyetini kaybeden dokuların içindeki havayı tam olarak boşaltamaması, akciğer grafisinde fark edilebilir. Ayrıca havanın boşaltılamaması, diyaframın düzleşmesine de yol açar.
Bilgisayarlı akciğer tomografisi, çok daha detaylı görüntüler alınmasını sağlayarak teşhise katkı verir. Röntgen, BT ve fizik muayene sonuçları ile birlikte hastanın hikayesi ve risk faktörleri de değerlendirilerek teşhis konulur. Hemen ardından amfizem tedavisi süreci başlar.
Amfizem Tedavisi Nasıl Yapılır?
Amfizem tedavisi için öncelikle hastaların yaşam tarzı değişiklikleri yapması sağlanır. Sigara kullanımı ve pasif içicilik gibi risk faktörleri varsa bunların ortadan kaldırılmasına odaklanılır. Ardından amfizem tedavisi, hastaların durumuna göre planlanır.
Tedavi için öncelikli seçenek ilaçlardır. Solunum yollarını rahatlatan farklı türde ilaçlar vardır. Hastaya uygun olanlar reçete edilerek solunumun iyileştirilmesi hedeflenir. Ayrıca hastanın durumuna göre oksijen tedavisi gibi mekanik desteklere de ihtiyaç duyulabilir. Bu süreçteki tedaviyi göğüs hastalıkları uzmanı yürütür. Amfizem tedavisi için uygulanan solunum desteği ve ilaçlar istenen etkiyi göstermediğinde cerrahi yöntemler devreye girer. Cerrahi yöntemleri ise göğüs cerrahisi uzmanları uygular.
Amfizem nedir konusunda sık sık gündeme gelen cerrahi yöntemler, hastalığın durumuna bağlı olarak farklı işlemleri içerebilir. Ancak temel yaklaşım, hasar gören ve işlevini kaybeden dokuların tamamen çıkarılması ve sağlıklı akciğer dokusunun daha etkili çalışmasının sağlanmasıdır.
Amfizem Ameliyatı
Amfizem tedavisi süreçlerindeki son seçenek olarak kabul edilen ameliyat, hastalara göre planlanır. Ameliyat, açık ve kapalı yöntemlerden uygun olanla gerçekleştirilirken, hastalığın olduğu tek bir akciğere veya ikisine birlikte uygulanabilir. Ameliyatın iki akciğere uygulanması gerektiği vakalarda operasyon, her bir akciğer için farklı zamanlarda yapılır. Ancak her iki akciğere aynı anda müdahale etme imkanı da vardır. Bu seçenek, hastanın genel durumu ve hastalığın etkilediği bölgelere bakılarak değerlendirilir.
Amfizem nedir konusunda önemli bir yere sahip olan cerrahi işlemde, engel bir durum olmaması halinde kapalı (VATS) yöntem tercih edilir. Açılan kesiden önce bir kamera gönderilir, kameradan gelen görüntülere göre işlem yapılır. Cerrahi işlemde içi hava dolu olan ve işlevini yitirmiş dokular alınır. Böylece sağlıklı dokuların işlevlerini çok daha etkili şekilde yapmaları sağlanır.
Amfizem tedavisi için mutlaka deneyimli doktorlar ve cerrahlar tercih edilmelidir. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, deneyimli bir göğüs cerrahıdır. Tedavi yöntemleri, cerrahi süreçler ve amfizem nedir sorusunun detaylı yanıtı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Amfizem Nedir Konusu Hakkında Sık Sorulan Sorular
Amfizem nedir konusu ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Akciğerde Amfizem Nedir?
Akciğerde amfizem nedir sorusunun yanıtı; akciğerlerdeki hava keseciklerinin hasar görmesi sonucunda kalıcı olarak işlevlerini kaybetmesi durumu, şeklinde verilebilir.
2 – Paraseptal Amfizem Nedir?
Paraseptal amfizem, büyük oranda akciğerlerin dış bölümünde yer alan alveollerin etkilendiği amfizem türüdür. Lobüller ve iç zarda etkili olan hastalık, spontan pnömotoraks riskini ciddi anlamda artırır.
3 – Amfizem Hastaları Kaç Yıl Yaşar?
Hastalığın ilaç ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi mümkündür. Dolayısıyla tedavi olan hastaların yaşam süreleri çok uzundur. Tedavide gecikildiğinde ise uygulanan yöntemlerle hastaların yaşam sürelerinin uzatılması sağlanır.
4 – Amfizem Öldürür Mü?
Tedavi edilmediğinde ölüm de dahil olmak üzere çok ciddi sonuçlara yol açan bir rahatsızlık olan amfizemin farklı tedavi yöntemleri vardır.
5 – Her İki Akciğerde Havalanma Artışları İzlenmiştir Ne Demek?
Akciğerlerdeki alveollerin genişlemesi ve normalden daha fazla hava içermesi anlamına gelir. İlgili durum ise bir amfizem belirtisi olarak kabul edilebilir.
merhaba hocam ben Sivas Suşehrinden yazıyorum size 7,5 aylık bir erkek bebeğim var.sol üst akciğerinde lober amfizem teşhisi konuldu ve ameliyat olması gerektiği söylendi.bebeğimin tomografi ve tetkiklerini göndersem yada bebeğimi getirsem muayene etme imkanınız olur mu
Hülya Hanım, memnuniyetle yardımcı olmak isterim. Lütfen yardımcım Ebru Hanım’dan randevu alınız: 05321519734. Acil şifalar diliyorum.
Hocam merhabalar.dedemin bt raporunu gonderiyorum.kendisi 77 yasinda.bir saglik sorunu yok.yalnizca gecenlerde bir akciger enfeksiyonu gecirdi.o yuzden takip edilmisti.trakea ve bronslar normaldir.sag ve sol akciger ust loblarda daha belirgin yaygin panlobuler amfizematoz degisiklikler mevcuttur.her 2 akcigerde alt lob posterobazal segmentte pnomonik infiltrasyonla uyumlu buzlu cam sahalari gozlenmektedir.hocam bu arada raporda yazilmayan fakat dr.un gordugu kucuk lenf nodlari bulunmakta.3 aylik takibe alindi.suan herhangi bir risk tasimiyor denildi.fakat bu IPF denilen zar kalinlasmasi beni cok korkutuyor.internette kotu seyler okudum malesef.ölümcül ve cabuk ilerleyen tedavisi olmayan bir durum diyor.dogru mudur.bir tedavisi veya yavaslatici etkisi yokmu.dr.kucuk bir alanda var dedi ama biraz urktum acikcasii.sizin gorusleriniz cok muhim.aydinlatirsaniz sevinirim smdiden tesekkurler.
Burada bir IPF bulgusu söz konusu değil. Küçük lenf nodları herkesde görülebilir.
Merhaba Sayın Semih Bey
Babamda akciğer amfizemi çıktı,ayrıca zatürre başlangıcı ve akciğerlerinde 2-3 tane iltihap çıktı (nohut büyüklüğünde).doktorun verdiği ilaçlar Bi-profenid tablet 15 mg, factive 7 flm tablet ve nac 600.ilerlemiş dedi,ilaçların kullansın 1 hafta sonra kontrole gelin dedi peki ilaç tedavisi cevap vermez ise ameliyat mı olmalı diye sorduğumd da ameliyat olmaz dedi.oa göre başka tedaviler bakıcaz dedi.ama doktora detaylı soramadım yanımda babam vardı.bu belirtiler ve doktorum dediklerinden anladığım baya kötü babam.yada ben yanlış anladım.nolursunuz sizde fikrinizi söyleyebilir misiniz rica etsm.
çok teşekkür ederim
ayşin
Hocam merhaba;
ok işaretleriyle gösterdiğiniz amfizem olan yer iki akciğerin ortasındaki et parçasının içindeki hafif dışarı taşmış parlaklıklar mı ? yoksa akciğerin siyah kısmındaki beyazlıklar mı ??
cevaplarsanız sevinirim.
Bu soruları hastanızı ve filmlerinizin hiç birini görmeyen bir doktora danışmak doğru bir yaklaşım değil. Bu tür sorularınızı hastanızı muayene eden ve filmlerini inceleyen doktorunuz yanıtlayabilir. Geçmiş olsun.
Amfizem balon haline dönmüş olan akciğer parçasıdır.
Hocam tekrar merhaba..benim size sormak istediğim şey bir önceki sorumda siyah beyaz yayınladığınız akciğer tomografisinde ok işaretleriyle gösterdiğiniz yer ortadaki et parçasının içindeki parlak kısımlar mı hafif dışarı taşmış…siyah kısımlardaki beyaz ince çizgiler mi ?
Hocam tekrardan merhaba..Sizi bir kere daha rahatsız ediyorum beni affedin.:(.gencim henüz hiç sigara kullanmamış biriyim size az önce sorduğum soruyu fotoğraflı şekilde atıyorum..
http://i.hizliresim.com/R3kbEa.jpg..kırmızı ile çizdiğim yer mi amfizem oluyor ? benim de tomografimde orada parlak bir bölge var buna benzer tümör olmasından korkuyorum .. İlginiz için çok teşekkür ederim