Akciğer nodülleri; çapı genellikle 4 cm’den küçük olan ve akciğer dokusu üzerinde yer alan lezyonlardır. Bu lezyonlar, geçirilen bir enfeksiyondan kalan kalıntı olabileceği gibi iyi veya kötü huylu bir tümör de olabilir. Dolayısıyla tespit edilen nodüller araştırılmalı ve gerekli tedaviler zaman kaybedilmeden uygulanmalıdır. Böylece olası bir akciğer kanserinin daha fazla yayılmadan engellenmesi mümkün olur.
Akciğer nodüllerinin tedavisine göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi uzmanları birlikte karar verir. Riskli görülen veya biyopsi sonucunda kötü huylu olduğu tespit edilen nodüller, cerrahi işlemle çıkarılır. İyi huylu nodüller ise periyodik olarak takip edilir. Büyüme olmaması durumunda cerrahi yöntemlere başvurulmaz.
Akciğer Nodülleri Nedir?
Akciğer nodülleri, çapları 4 cm’nin altında olan ve akciğer dokusunun üzerine yerleşen normal olmayan yapılardır. Söz konusu yapılar, büyük oranda iyi huyludur ve insan sağlığı için bir tehdit oluşturmaz. Ancak bazıları kötü huyludur ve akciğer kanserine dönüşür. Bu yüzden nodüller son derece ciddiye alınması gereken oluşumlardır.
Sigara geçmişi bulunan ve 55 yaşını geçen kişilerin yaklaşık %30’unda akciğer nodülleri olduğu bilinir. Buna karşın nodül bulunan kişilerin sadece %1,5’lik kısmında nodüller kötü huyludur. Geriye kalan büyük kısım ise iyi huylu olup, büyük kısmı için herhangi bir tedavi gerekmemektedir.
Akciğer nodüllerinin kendi içerisinde farklı türleri vardır. Yaygın olarak rastlanılan türler ve bunlara ilişkin detaylar aşağıda yer almaktadır:
Türler | Açıklama |
Solid | Opak ve yoğun yapıya sahiptir. Kenarları çoğunlukla düzenli ve nettir. Ancak düzensiz kenarlara sahip olanlar da vardır. |
Subsolid | Yarı solid olarak ifade edilen lezyonlardır. Solid olanlar kadar yoğun değildir ve içlerinde yer alan damar yapıları görülebilir. Söz konusu lezyonlar da kendi içerisinde saf cam görünümlü olanlar ve karmalar gibi farklı türlere sahiptir. |
Buzlu Cam Görünümlü | Dışarıdan bakıldığında buzlu bir cam görünümünü verirler. Düzenli olarak takip edilmeleri gerekir. |
Bunların haricinde de farklı türler vardır. Sınıflandırma kenarlara, boyutu ve homojen yapıya göre yapılır.
Akciğerde Nodül Neden Olur?
Akciğer nodüllerinin iyi ve kötü huylu türleri vardır ve bunlar, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Yaygın olarak görülen nedenler aşağıdaki gibidir:
- Tüberküloz ve pnömoni gibi enfeksiyonlar
- İltihaplı hastalıklar
- Sigara kullanımı ve toksin maruziyeti gibi etkenler
- Tümörler
- Genetik yatkınlık
Her hastada nodüllerin arkasında farklı nedenler olabilir. Kesin ve net olarak nedenlerin ortaya konulması çok zordur.
Akciğerde Nodül Belirtileri Nelerdir?
Akciğer nodüllerinin boyutları 4 cm’den küçük olduğundan solunum fonksiyonunu neredeyse hiç etkilemez. İlgili durum ise herhangi bir belirtinin ortaya çıkmamasına yol açar. Ancak yerleşim yerine ve solunum sistemine etkisine bağlı olarak aşağıdaki semptomlar ortaya çıkabilir:
- Öksürük
- Göğüs ağrısı
- Nefes darlığı
- Tekrarlayan enfeksiyon
- Hırıltılı solunum
Nodülün boyutunun artması ile birlikte neden olduğu semptomlarda da belirgin bir artış meydana gelir.
Akciğer Nodülleri Nasıl Teşhis Edilir?
Akciğer nodülleri, yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi ile teşhis edilir. Bu noktada akciğer grafisi yetersiz kalır ve ortaya koyduğu görüntüler bir anlam ifade etmez. Dolayısıyla akciğer grafisine bakılarak nodüllerin olup olmadığı hakkında değerlendirme yapmak mümkün değildir.
Bilgisayarlı akciğer tomografisinde nodüller net olarak görülür. Milimetrik seviyedeki nodüllerin dahi görülmesini sağlayan BT, teşhis için ilk adımın atılmasını sağlar. Daha sonra ise nodülün konumu, büyüklüğü, hastanın yaşı ve risk faktörlerine bakılarak teşhisin sonraki adımına karar verilir. Eğer hasta henüz 40 yaşın altında ve tespit edilen nodülün boyutu 1 cm’nin altında ise takip önerilir. Aksi durumda biyopsiye karar verilir.
Biyopsi, lezyonun konumuna bağlı olarak iğne biyopsisi ve bronkoskopi gibi farklı yöntemlerle yapılır. Alınan parça patolojiye gönderilerek lezyonun iyi veya kötü huylu olduğu net şekilde ortaya konulur.
Akciğer Nodülleri Tedavi Yöntemleri
Nodüllerin büyük kısmı iyi huylu ve herhangi bir tedavi gerektirmemektedir. Ancak kötü huylu veya riskli olanların mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bu noktadaki en önemli seçenek, cerrahi işlemle nodülün alınmasıdır.
BT ile tespit edilen nodüle biyopsi yapılmadan önce değerlendirme yapılır. Değerlendirmede aşağıda yer alan kriterler sağlanıyorsa risk artar ve tedavi gerekir. Söz konusu kriterler şu şekildedir:
- Boyutunun 1 cm seviyesinin üzerinde olması
- Buzlu cam görünümü
- Sınırların düzensizliği
- Önceki BT görüntülerinde lezyonların olmaması
- Önceli BT görüntülerinde tespit edilen lezyonun büyümesi
- PET sonuçlarına göre lezyonda enerji tüketiminin olması
Bunlara ek olarak hastanın yaşının 40’tan büyük olması, sigara geçmişinin bulunması, ailesinde akciğer kanseri olması ve daha önce kanser geçirmesi de risk faktörleridir. Söz konusu kriterlerin tamamı birlikte değerlendirilerek ameliyata ihtiyaç olup olmadığına karar verilir.
Akciğer nodülleri ile ilgili değerlendirmeleri göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi uzmanları birlikte yapar. Değerlendirme sonucunda nodülün çıkarılmasına karar verilirse engel bir durum olmadığı sürece kapalı ameliyat yöntemi tercih edilir. Kapalı yöntemle (Tek port VATS) akciğerlere girilir ve stapler adı verilen tıbbi aletle lezyon alınır ve işlem tamamlanır.
Bu işlemin başarılı sonuç vermesi için doktor deneyimi kritik öneme sahiptir. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, akciğer nodülleri konusunda ciddi bir deneyime ve yüksek başarı oranına sahiptir. Nodüllerle ilgili detaylı bilgi almak ve tedavi yollarını öğrenmek için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Akciğer Nodülleri Hakkında Sık Sorulan Sorular
Akciğer nodülleri ile ilgili sıkça sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Akciğer Nodülleri Neden Olur?
Akciğer nodülleri, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan anormal yapılardır. Net ve kesin nedenlerinden bahsedilmesi her vakada mümkün olmayabilir. Enfeksiyon, iltihaplı hastalıklar, genetik yatkınlık ve tümörler başlıca nedenleridir.
2 – COVID Sonrası Akciğerde Nodül Oluşması Beklenir Mi?
COVID geçiren hastaların akciğerlerinde nodül oluşabilir. Bu tip durumlarda hastanın takip edilmesi, oluşan lezyonun büyüme eğilimi gösterip göstermediğinin belirlenmesi gerekir.
3 – Akciğerde Nodül Öksürük Yapar Mı?
Konumuna ve büyüklüğüne bağlı olarak öksürük yapma olasılığı vardır.
4 – Subplevral Nodül Ne Demek?
Akciğer zarında bulunan nodüllerdir ve büyük oranda iyi huyludurlar. Yani herhangi bir tedavi gerektirmezler.
5 – Akciğerde Nodül Ne Yok Eder Yiyecek?
Akciğer nodülü için doktor onayı olmayan kürler ve bitkisel çözümler uygulanmamalıdır.
Kemoterapi uygulanmalıdır. Kanserin hücre tipine ve gen analizlerine göre farklı tedaviler de (hedefe yönelik tedaviler gibi) uygulanabilir. Medikal onkoloji uzmanına başvurmanız gerekir.
Çok teşekkür ederim verdiğiniz değerli bilgiler için bizim için çok önemliydi
Hocam merhaba tomografi sonucunda sagda hemiazygoz ven varyatif segmentasyon nonkomplike tarzda izlenmektedir bi aciklama yaparsaniz sevinirim
sayın hocam,annem 67 yaşında.4 yıl önce over ca dan opere oldu ve 6 kür kemot.gördü.O zamandan beri herhangi bir sorun yaşanmadı.son yapılan bt de ; SOL APEKSTE KALSİFİYE YAPIDA ÇEKİNTİLER MEVCUTTUR. SOL APEKSTE 5MM ÇAPINDA ŞÜPHELİ BİR PARANKİMAL NODÜL DİKKATİ ÇEKMİŞTİR,ŞEKLİNDE SONUÇ ALDIK. sigara içmedi. yakın ailede akc ca yok. ne tavsiye edersiniz ?
Slm hocam bn nefes alamıyorum doktorlarım astım var dediler 2.5 yıldır sık sık hastanedeyım ataklarımda oluyor cok ilaç kullansamda ikerleme olmadu dahada hasta oldum nefes alamıyorym ciddi anlamda tomoğrafi çekiliyor 6 ayda bir defa ve sık sık röntgen cekiliyor sol majör fissürde 3mm nonspesifik nodul.sag akcigerüst lobda 2mm 3,153 mikronmikronodul.her iki akcigerdede hava kistleri izlenmiş.medyastende kısa aksı 7mm birkaç adet lenf nodu izlenmiştir befesimi bunlarmı daraltırıyor cevaplarsanız sevinirim allah razı olsun şimdiden s.a
Bu bir damarınızdaki (azygos toplar damarı) farklı fakat NORMAL bir durum olduğunu gösteriyor. Endişe edilmesi gereken hiç bir durum yok.
Over ca öyküsü olmasa idi sigara içmemiş bir hastada bu 5mm nodülün hiç bir önemi olmazdı. Yine de önemli olduğunu düşünmüyorum ancak “tek over ca metastazı” olasılığı az da olsa mevcuttur. 2 ay sonra yeni bir BT çekilerek karşılaştırma yapmakta fayda var.
Akciğerde görülen milimetrik nodüllerinizin ve 7mm’lik lenf nodülünüzün hiç bir önemli bir hastalığa işaret etmiyor. Sizde önemli olan her iki akciğerde yer alan hava kistleri. Bu sebeple nefes darlığınız oluyor. Yüksek olasılıkla daha önce sigara içmenize bağlı olarak ortaya çıkmışlardır.
Bunlar için iyi bir göğüs hastalıkları merkezinde TEDAVİ ve YAKIN TAKİP altında bulunmanız gerekiyor.
Cok tesekkurler hocam bilgi icin iyi gunler
Sayın Hocam bu hafta çekildiğim İlaçlı Toraks bilgisayarlı tomoğrafi raporum şu şekildedir.
Sağ ac üst lobda belirgin olmak üzere,tüm lobunda izlenen yer yer düzgün sınırlı,yer yer asimetrik görünümde nodüller olup,belirgin sınır verenlerin en büyüğü alt lob medialde yaklaşık 1 cm çapında kalsifiye görünümde sekel değişiklikler lehine değerlendirilen görünümler izlenmiştir.
Yaşım 45 Cinsiyetim erkek,ailemde akciğer kanseri yok.30 seneden beri sigara kullanmaktaydım.Yaklaşık 20 senedir çekildiğim akciğer filmlerinde, fibrokalsifiye sekel çıkmaktaydı.İlk defa tomoğrafi çekildim ve nodüller bulundu.Sizce bunlar kanser belirtisi olabilir mi?Şimdiden teşekkür ediyor,saygılarımı sunuyorum.