Akciğer Kisti Nedir? Akciğer Kisti Neden Olur?

Akciğer kisti; akciğerlerin üzerinde ya da içinde bulunan sıvı dolu kese veya kist şeklinde açıklanır. Bu kistler genellikle kanser olmayan ve semptomsuz kistlerdir. Fakat kistin sorunlu hale gelmesi veya patlaması, hastalarda ciddi komplikasyonlara yol açabilir. İşte, akciğer kisti ile ilgili merak edilen tüm detaylar!

Akciğerde Kist Neden Olur?

akciğer-kisti
akciğer-kisti

Yapısal olarak akciğer kisti oluşumunun nedenleri, doğumsal olabildiği gibi sonradan da olabilmektedir. İnsanlarda sonradan ortaya çıkan yani edinsel olarak tabir edilen akciğer kistleri, genellikle yetişkinlik döneminde görülmektedir.

Bu akciğer kistleri ise doğumsal bozuklukların neden olduğu kistler ve çevresel etkenlere bağlı olarak meydana gelen kistler olarak iki ana gruba ayrılmaktadır. Ayrıca bu akciğer kisti türlerinin yanında çok sık görülen bir diğer kist türü ise; bronkojenik kist olmaktadır. Söz konusu kistler, her ne kadar doğumsal nedenlerle meydana gelse de genellikle erişkin dönemde ortaya çıkmaktadır.

Tıpkı akciğer kanseri türleri gibi akciğer kistlerinin oluşumunun da farklı nedenleri bulunmaktadır. Açıklanacak olursa;

  • Hava kirliliği
  • Sigara
  • Herhangi bir travma sonrasında meydana gelen kistler
  • Enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan kistler ( köpek kisti-akciğer hidatik kist)
  • Doğumsal bozuklukların neden olduğu ve erişkin dönemde görülen kistler (bronkojenik kist vb.)

Akciğerde Kist Tedavisi Nasıldır?

Ciddi bir rahatsızlık olan akciğer kanseri tedavisi; kanserinin erken teşhis edilmesiyle uygulanmaya başlandığında hayat kurtarmaktadır. Bu durum akciğer kistleri içinde geçerlidir. Rahatsızlığın tedavi edilmemesi durumunda, hastalar önemli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Özellikle akciğerde kist tedavisi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

Doktor kontrolünde tesadüfen tespit edilen yani belirti vermeyen veya küçük kistlerde, genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır. Ancak bu bölgede oluşan bazı kistler zamanla büyümektedir. Bu durumda ise genişleyen kistler yakından takip edilir ve daha sonra herhangi bir sorun oluşturması halinde ameliyatla alınması gerekir.

Enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan akciğer kist hidatik hastalığı, hastalarda herhangi bir yakınmaya neden olmasa da mutlaka tedavi edilmelidir. Bu kistler E. granulosus denilen bir parazit sebebiyle oluşur. Enfeksiyona bağlı oluşan akciğer kisti ilaç tedavisi uygulanarak, ilk tedaviye başlanır. Böylelikle parazitin ortadan kaldırılması amaçlanır.

Kistik fibrozis rahatsızlığında ise ilk olarak tıbbi tedavi planlanmaktadır. Bu tedavinin başarısız olması durumunda ise akciğer nakli uygulanır. Kistik fibrozis hastalığı; bireylerde ciddi enfeksiyonlara ve ileri derecede nefes darlığına yol açmaktadır. Rahatsızlığın tedavisindeki en önemli yöntem akciğer naklidir.

Bronkojenik kistler, en sık karşılaşılan akciğer kistlerinden biridir. Bilgisayarlı tomografide kendine has bir görüntü ile teşhis edilmektedir. Bu kistlerin içerisinde boza kıvamına benzer bir sıvı bulunmaktadır. Söz konusu sıvı, vücutta dönem dönem enfeksiyonlara hatta hastanın ağzından kan gelmesine yol açar. Küçük boyuttaki bronkojenik kistler takip edilmektedir. Fakat çapı 4 santimden büyük olanların cerrahi yöntemle çıkartılması gereklidir.

Akciğer Kistlerinde Kapalı Ameliyat – Tek Port Torakoskopi (Tek Port VATS) Yöntemi

Son 15 yıldır hem akciğer kanseri ameliyatı hem de akciğer kisti tedavisi için sıklıkla uygulanan kapalı ameliyat yöntemi; Prof. Dr. Semih Halezeroğlu ve Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Cerrahisi Ekibi tarafından tercih edilmektedir. Özellikle uygulanan bu yöntem, hem hastaya hem de göğüs hastalıkları hekimine bazı avantajlar sağlayarak tedavi sürecini kolaylaştırmakta ve kısaltmaktadır.

Tek Port VATS yönteminde sadece 2 santimlik bir kesi açılır ve bu kesiden ilerletilen kamera yardımıyla görüntüler ekrana yansıtılır. Elde edilen bu görüntüler sayesinde operasyon 2 santimlik kesiden gerçekleştirilir.

Özellikle bu ameliyat yönteminde kullanılan alanın küçük olması, ameliyat sonrasında meydana gelebilecek komplikasyon riskini de düşürmektedir. Fakat hastanın genel durumu, yaşı, ilave rahatsızlıkları (solunum güçlüğü, böbrek hastalıkları, şeker, kalp hastalıkları, hipertansiyon) bazı komplikasyonlara neden olabilmektedir.

Bu noktada bazı hastalarda enfeksiyon, uzun hastane yatışları ya da akciğerden hava kaçağı gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Dolayısıyla olumsuz sonuçların ortaya çıkmaması için; tüm riskler önceden tespit edilerek, gerekli önlemlerin alınıp risklerin en aza indirilmesi gerekir.

Genellikle kapalı ameliyat sonrasında hastalar ortalama 3 gün sonra hastaneden taburcu edilmektedir. Ayrıca bir hafta sonra ise günlük hayatlarına geri dönebilmektedirler.

Akciğerde Kist Belirtileri Nelerdir?

akciğer-kisti

Genellikle hidatik kistlerde, gelişim dönemlerine kadar hastalar herhangi bir yakınma duymamakta ve komplikasyon ile karşılaşmamaktadır. Fakat bu kistlerin büyüyüp gelişmesi ve patlama düzeyine gelmesi, çeşitli yakınmaları ortaya çıkarmaktadır.

Özellikle kistim patlaması ile beraber enfeksiyonun ortaya çıkması, birçok problemin oluşmasına neden olur. Akciğer kisti belirtileri, farklı alanlarda belirtiler gösterebilir. Hatta bazı belirtiler, akciğer kanseri belirtileri ile benzer olmaktadır. Hidatik kist belirtileri açıklanacak olursa;

  • Karın ağrısı
  • Halsizlik
  • Ateş
  • Kilo kaybı
  • Nefes darlığı
  • Kusma
  • Bulantı
  • Baş ağrısı
  • Öksürük
  • Görme, işitme ve algılamada koordinasyon problemleri
  • Çeşitli deri rahatsızlıkları
  • Astım
  • Göğüs ağrısı gibi.

Bu belirtiler hastalarda, rahatsızlığın düzeyine bağlı olarak daha erken görülebilir ya da kist daha büyük bir görünümde kazanabilir. Bunun yanında kist hidatik konumu itibariyle hastalarda öksürükle tesadüfen dışarı da atılabilir.

Peki, bu belirtileri gösteren akciğerde kist kanser mıdır? Genellikle oluşan akciğerdeki kistler, benign yani kanser olmayan kistlerdir. Patlarsa ya da uzun yıllar boyunca duran kistler daha sonra ciddi bir hale dönüşürse, kanser gibi ölümcül sonuçlara neden olabilir.

Akciğerde Kist Öldürürmü?

akciğer-kisti

Hastalar tarafından en merak edilen sorulardan bir tanesi de, akciğerde kist tehlikelimi sorusudur. Akciğer kanseri teşhisi gibi bu alanda oluşan kistlerinde erken teşhisi büyük önem taşır.

Çünkü bu kistler genellikle büyüme eğiliminde olmaktadır. Hastalara ameliyat ile kistin alınarak etkili bir tedavi uygulanmaması sonucunda ise, kist patlayarak ölümle sonuçlanabilen ciddi sorunlara yol açabilmektedirler. Peki, akciğer kist kaç cm tehlikelidir? Küçük boyuttaki bronkojenik kistler takip edilebilmektedir. Fakat çapı 4 cm’den büyük olan kistlerin cerrahi yöntemlerle çıkartılması gerekli olmaktadır.

Akciğer Kisti Patlarsa Ne Olur?

Akciğerde oluşan akciğer kisti patladığında, bazı ciddi ve acil tıbbi durumlara yol açabilir. Peki, bu durumlar nedir?

Akciğerde Kist Patlarsa Ne Olur
Hastalar ağrı hissedebilir. Söz konusu ağrı sırtta veya göğüs duvarı bölgesinde olabilir. Akciğerdeki kistin patlaması, akciğer fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek nefes darlığına neden olur.
Patlayan kist kan damarlarına zarar vererek iç kanama meydana getirebilir. Kistin patlaması neticesinde vücutta ciddi enfeksiyon riski artış gösterir.
Pnömotoraks meydana gelir. Bu durum akciğerin dışına hava sızmasına yol açmaktadır. Patlayan kist vücut içine yayılım gösterir.
Kansere dönüşebilir. Etraftaki diğer yapılara bası oluşturabilir.

Sık Sorulan Sorular

Günümüzde pek çok hastada görülen akciğer kisti merak edilen ve araştırılan bir rahatsızlıktır. Özellikle çoğu kişi bu bölgede sıklıkla görülen rahatsızlıklardan olan akciğer kisti ve akciğer kanseri nedir sorularını araştırmaktadır. İşte, bahsedilen konuya ilişkin sık sorulan sorular!

1 – Akciğer Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

İlk evre akciğer kanseri yöntemleri gibi akciğer kisti kesin tedavi yöntemleri de cerrahi müdahaleler olmaktadır. Bu noktada akciğerde bulunan hidatik kist nedir, nasıl tedavi edilir? Cerrahi müdahaleler ile dışarı çıkarılır. Sonrasında koruyucu medikal uygulamalarla takip edilir. Bu aşamada akciğer zarı gibi herhangi bir dokuya zarar vermeden kist hidatik dışarı alınmalıdır.

2 – Akciğer Kisti Büyür mü?

Belirti göstermeyen ve küçük olan kistlere herhangi bir tedavinin uygulanmasına gerek olmayabilir. Fakat oluşan bazı akciğer kisti türleri, büyüme eğilimi gösterebilmektedir.

3 – Akciğer Kisti Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Göğüs cerrahisi doktorları tarafından yapılan rutin bir akciğer kisti ameliyatı 4-5 saat sürmektedir.

4 – Akciğer Kisti Kansere Dönüşür mü?

Tedavi edilmeyen akciğer kisti türleri, insan vücudunda bazı komplikasyonlar meydana getirebilmektedir. Bu komplikasyonlardan bir tanesi de kansere dönüşme olmaktadır.