Akciğer kisti nedir? Akciğer kisti; akciğer dokusunda ortaya çıkan, içi sıvı veya yarı katı madde dolu olan, zarla çevirili anormal yapılardır. Söz konusu yapılar büyük oranda iyi huyludur ve ciddi bir risk oluşturmazlar. Farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan kistlerin boyutları, milimetre ile ifade edilecek kadar küçük olabileceği gibi birkaç cm seviyesinde de olabilir. Akciğer kisti tedavisi ise çoğunlukla cerrahi yöntemle yapılır. Tedavi, deneyim ve uzmanlık gerektirir.
5 Adımda Akciğer Kisti Nedir?
Akciğer kisti, akciğerlerin yüzeyinde veya içerisinde yer alan, içi sıvı dolu keseciklerdir. Büyük oranda benign (iyi huylu) yapıda olan bu kistler doğumsal kaynaklı veya sonradan oluşum şeklinde ortaya çıkar. Doğumsal kaynaklı olanlar bebekler akciğer kistleri şeklinde ifade edilir. Sonradan oluşanlar ise büyük oranda yetişkinlik döneminde kendisini gösterir. Yetişkinlikte görülen kistler ise çevresel etkenlere bağlı ve doğumsal bozukluklardan kaynaklı olanlar şeklinde kendi içinde ikiye ayrılır.
Akciğer kisti nedir sorusunun yanıtında, bu rahatsızlığın farklı türleri vardır. Bazıları yaygın bazıları ise nadiren ortaya çıkar. Bazı akciğer kisti türleri, aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir:
Kist Türleri | Açıklama |
Hidatik Kist | Echinococcus granulosus isimli bir parazitten kaynaklı olarak ortaya çıkar. Söz konusu parazit hayvansal kaynaklıdır. En yaygın görülen türlerden biridir ve belirti vermese dahi tedavi edilmelidir. Akciğer kisti nedir sorusu, akla ilk olarak bu rahatsızlığı getirir. |
Kistik Fibrozis | Genetik kaynaklı bir rahatsızlık olan kistik fibrozis, vücutta bulunan mukus, ter ve sindirim sıvılarının daha yoğun hale gelmesine yol açar. Ciddi enfeksiyonlara ve ileri derecede solunum güçlüğüne neden olur. Tıbbi tedavi işe yaramadığında akciğer nakli de dahil olmak üzere gelişmiş tedavilere gerektirir. |
Konjenital Kist | Akciğer gelişimindeki anomalilerden kaynaklanır ve doğumdan itibaren akciğerlerde yer alır. Pulmoner sekestrayonları ve bronş kistleri ile ilişkili olduğu bilinir. |
Enfeksiyonel Kistler | Bakteri veya mantar enfeksiyonlarına bağlı olarak oluşurlar. |
Bronkojenik Kistler | BT’de kendine özgü görüntüsü ile dikkat çeken, sık karşılaşılan ve içerisinde boza kıvamında sıvı olan kisttir. Çapı küçük olanlar, hastanın yaşam kalitesini ciddi şekilde olumsuz etkilemediği sürece takip edilir. Çaplarının 4 cm seviyesini geçmesi durumunda cerrahi işlemle alınmaları gerekir. |
Akciğer kisti nedir sorusunda öne çıkan türler bu şekildedir. Ancak farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan kistler de vardır.
Akciğerde Kist Belirtileri Nelerdir?
Akciğer kisti nedir sorusu kadar bu rahatsızlığın neden olduğu belirtiler de önemlidir. Kistlerin küçük boyutlu olması durumunda çoğunlukla herhangi bir belirti ortaya çıkmaz. Farklı hastalıklar için yapılan kontrollerde kistler tesadüfen fark edilir. Ancak kistin boyutunun artmaya başlaması ile birlikte durum değişir. Boyut ve konum nedeniyle bazı belirtiler görülebilir. Söz konusu belirtiler şu şekildedir:
- Nefes darlığı
- Kronik öksürük
- Göğüs ağrısı
- Balgamda kan
- Sık tekrarlayan enfeksiyon ve yüksek ateş
Belirtiler, hastalığın teşhisi ve dolayısıyla da akciğer kisti tedavisi için kritik öneme sahiptir.
Akciğerde Kist Neden Olur?
Akciğer kistinin kendi içerisinde farklı türleri vardır ve bunların her birinin arkasında farklı nedenler bulunur. Söz konusu normal olmayan yapılan en önemli nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Sigara
- Hava kirliliği
- Parazitler
- Virüs ve bakteriler
- Travmalar
- Doğumsal anomaliler ve bozukluklar
Akciğer kisti tedavisi çoğunlukla nedene bakılmaksızın, hastalığın türüne odaklanılarak yapılır.
Akciğer Kisti Nasıl Teşhis Edilir?
Akciğer kisti nedir konusundaki bir diğer önemli husus, teşhis sürecidir. Öncelikle kistlerin boyutlarının çok küçük olduğu vakalarda herhangi bir belirti ortaya çıkmaz. Dolayısıyla da teşhis genellikle tesadüfen yapılır.
Teşhis için hasta yakınmaları ve fizik muayene önemlidir. Ancak kesin teşhisin bilgisayarlı tomografi görüntüsü ile yapıldığı bilinir. Akciğer grafisi bu noktada yetersiz kalır. Özellikle kistlerin boyutunun çok küçük olması, teşhisi zorlaştırır. Ancak BT, milimetrik düzeydeki kistlerin dahi kolaylıkla görülmesine imkan verir. Bazı vakalarda MR görüntüsü de gerekebilir. Akciğer kisti nedir sorusunun yanıtına bağlı olarak kan testleri de yine bu süreçte başvurulacak tetkikler arasında yer alabilir.
Akciğer Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Akciğer kisti tedavisi, kritik öneme sahiptir. Zira kistlerin enfeksiyon oluşumuna ve kanamalara neden olma olasılığı vardır. Ayrıca kistik yapılar çevre dokulara baskı yaparak farklı problemlerin ortaya çıkmasına da neden olur. Tüm bunların dışında kistlerin akciğer kanserine dönüşme olasılıkları vardır. Dolayısıyla akciğer kisti tedavisi, kistlerin fark edilmesinden hemen sonra uygulanmalıdır.
Küçük ve belirti vermeyen kistler için çoğunlukla takip önerilir. Ancak büyüme eğilimi gösteren ve büyük yapıdaki kistlerin cerrahi operasyonla alınması gerekir. Akciğerde kist ameliyatı, kapalı ve açık olmak üzere iki farklı şekilde yapılır. Kistin boyutuna, türüne ve hastanın genel durumuna göre uygun yöntem tercih edilir.
Ameliyatta hastaların göğüslerinin yan kısmından açılan kesi ile girilir. Kapalı yöntemde kistler özenli şekilde alınır ve dışarı çıkarılmadan önce özel bir torbanın içine alınır. Böylece patlasa dahi sıvının akciğerlere teması engellenir. Kistin çıkarılmasının ardından kesi kapatılır ve akciğer kisti tedavisi tamamlanmış olur. Tedavi ve akciğer kisti nedir sorusu hakkında detaylı bilgi almak için deneyimli göğüs cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Semih Halezeroğlu ile iletişime geçebilirsiniz.
Akciğer Kisti Patlarsa Ne Olur?
Akciğer kisti nedir konusunda merak edilen hususlardan bir diğeri ise kistin patlama durumudur. Kistin patlaması halinde içinde sıvı akciğerlere yayılır. Sıvının özelliğine bağlı olarak akciğerlerde alerjik reaksiyon gelişme olasılığı vardır. Alerjik reaksiyon nedeniyle hastaların hayatlarını kaybetmeleri de dahil olmak üzere farklı olumsuz sonuçlar ortaya çıkar.
Akciğer Kisti Nedir Konusu Hakkında Sık Sorulan Sorular
Akciğer kisti nedir konusu ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Akciğer Kisti Nedir?
Akciğer kisti; akciğerlerin yüzeyinde veya farklı bir noktasında yer alan ve büyük oranda iyi huylu olan içi sıvı dolu keselerdir. Bu keselerden bazıları büyüme eğilimi gösterir ve bir süre sonra patlar. Kistler, mutlaka tedavi edilmeleri gereken rahatsızlıklardandır.
2 – Akciğer Kisti Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?
Akciğer kisti tedavisi yapılmadığında kistin neden olduğu semptomlar giderek şiddetlenir. Ayrıca kistin patlama riski vardır ve patlaması durumunda içindeki sıvı alerjik reaksiyonlara neden olur.
3 – Akciğerde Kist Tehlikeli Mi?
Akciğer kistlerinin önemli kısmı iyi huyludur. Ancak patlama riskleri olması ve benzeri hususlar, söz konusu rahatsızlığın tedavi edilmesini gerektirir.
4 – Akciğerde Kist Öldürür Mü?
Bazı kist türleri ölümcül olabilir. Özellikle tedavinin yapılmaması, ölüm ve benzeri türden olumsuz sonuç riskinin artmasına neden olur.
5 – Akciğerde Kist Kanser Midir?
Kistler bir kanser türü değildir, ancak bazı türlerinin zaman içinde kansere dönüşme riskleri vardır.
6 – Akciğer Kist Kaç cm Tehlikelidir?
Kistin boyutunun 4 cm seviyesini geçmesi durumunda cerrahi operasyonla alınması tavsiye edilir. Ancak daha küçük boyutlu olmasına karşın ciddi tehlikelere neden olan kist türleri de vardır.
Benim erkek bebegim alti aylik ve akcigerinde iki uctane kucuk kistler goruldugunu soyluyorlar ama bebegim cok saglikli yemesi icmesi hareketli hic bir rahatsizligi yok bebeklerde nasil belirti olmasi gerekiyor amaliyat gerekiyormu cok dusunduroyur bu durum bizi ne yapmamiz lazim biz hollanda eindhoven sehirinde kaliyoz bizleri bilgilendirseniz memnun kaliriz birdaki dokturlar bir yasina kadar amaliyat edelim diyorlar biz pek guvenemiyoruz bize yardimci olursaniz memnun kaliriz
Bu görüntü “Konjenital Kistik Adenomatoid Malformasyon (CCAM)” denilen hastalığı gösteriyor. Doğum öncesi yapılan ultrasonografilerde tespit edilmiş olmaları gerekirdi. Teşhis için bilgisayarlı tomografilerinin iyi incelenmesi gerekir.
Bebek daha 6 aylık ise ameliyat için en azından bir 6 ay daha izleyip BT’de bu kistlerin büyüme veya gerileme durumlarına bakılarak karar vermek gerekir. Bazı durumlarda kistlerin gerileyip kaybolmduğunu da görüyoruz.
Gerileme olmayıp kistler büyüyorsa ameliyat olması gerekir. Ameliyat için torakoskopik (kapalı operasyon) tercih edilmesi uygun olur. Bu hastalık hakkında daha ileri bilgiye bebek ve çocuklarda akciğer kistleri sayfamızdan da ulaşabilirsiniz: https://www.akcigercerrahisi.com/bebeklerde-akciger-kistleri/
Acil şifalar dilerim.
Ben medikal işi ile uğraşmaktayım.Hocam 3 hafta önce trafik kazası geçirdim. Kaza sonrası rutin kontrollerim sırasında sağ akciğerde 9 cm büyüklüğünde büll tespit edildi. Bu büyüklükteki bir büll endoskopik olarak çıkarılabilir mi? Ameliyat sonrası nelerle karşılaşacağım? Eksize edilen doku yeniden oluşuyor mu? Ağrı durmu ne kadar süre ile devam etmektedir? Günlük – iş hayatıma ne kadar zamanda dönebilir? Ameliyatın riski ne kadar? Vereceğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
9cm bül oldukça büyük. Yaşam kalitenizi önemli şekilde etkiler ve patlaması durumunda pnöomotoraksa sebep olarak acil bir durum oluşturur. Bül denilen şey akciğerdeki hava balonudur. Bunun cerrahi olarak çıkartılması durumunda akciğerinizden bir doku kaybı olmaz. 9cm’lik balon nedeniyle baskı alında olan akciğer ameliyat sonrası genişleyerek bu bölümü tamamen doldurur. Bül ameliyatlarının tamamını tek port VATS denilen 2cm’lik porttan endoskopik operasyonla gerçekleştiriyoruz. Ameliyat sonrası hastane yatışı 1 veya 2 gündür. İşe ve normal yaşama dönmeniz sadece 2 veya 3 gün sürer. Ameliyatın riski uazayan hava kaçağı denilen, drenin 5 günden fazla kalması gereken durumun ortaya çıkmasıdır. Hastaların %6’sında görülür-daha çok amfizemli ileri yaş hastalarda görlür. Bunu önlemek için bu operasyonda diğer operasyonlardakinin aksine özel olarak geliştirilen propilen kaplı stapler kullanıyoruz. Akciğerinizde amfizem yoksa bülün tekrar olması söz konusu değil. Acil şifalar diliyorum.
Hocam benim ablam hamile ve akciğerinde 8 cm kist var zararları nelerdir
Merhaba hocam ben 34 yaşındayım geçenlerde ateş basması ağız kuruluğu karın şişliği şikayetleriyle hastaneye gittim (ara sıra şekerim yükseliyor yine yükseldi diye gitmiştim) doktor nefes alıp verişimden astım olabilir dedi ve akciğer röntgeni istedi sonuca göre göğüs hastalıklarına yönlendirdi orada solunum üfleme testi yapıldı ve astım çıktı ve tomografi istedi tomografi sonucunda sağ akciğer alt lop posterobazal segmentde 35çarpı 18mm alt lop süperiorsegmentte 14çarpı12 mm boyutlarında subplevral hava kistleri izlenmişdir.. Sol akciğer bazalda ve sağ akciğer orta lop düzleminde multıplfibrotik bantlar dikkati çekmişdir.. Diye yazan sonuç geldi. Bunlar nedir ben ne yapmalıyım nasıl bir tedavi süreci içerisine girmeliyim. Banada cvp verirseniz sevinirim… teşekkür ederim.
Akciğerde 8cm kist önemlidir. Ancak bu kist akciğerin dış kısmında (BÜL) değil de içine yerleşmişse (HAVA KİSTİ) daha az tehlike oluşturur. Hastanızın filmini görmeden daha leri yorum yapmam hatalı olur. Hamileliğe bağlı olarak karın içi basıncın artması akciğere baskı yaparak bir sorun oluşturmaması için kadın doğum doktoru ile göğüs cerrahı tarafından yakından takip edilmesi gerekiyor.
Supiye Hanım, bu HAVA KİSTLERİ için endişe etmenize gerek yok. Sigara içmiyorsanız daha da az önemlidir. Zaman zaman bu kistlerde enfeksiyon olabilir. Bundan kaçınmak için dikkatli olun. 1 yıl sonra yeni bir BT çektirerek büyüklüklerini takip etmek gerekir.
Annemde Akciğerinde kötü kist var durum nedir ne yapılması lazım tedavi nedir hocam bi cevap verseniz çok sevinirim.
Kistler iyi huylu lezyonlardır ancak içerisinde enfeksiyon olursa sorun oluşturur. Nasıl tedavi edilmesi gerektiği filmlerin ve hastanın ayrıntılı değerlendirilmesi sonrası belirlenebilir.