Akciğer Kanseri Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akciğer kanseri teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır noktasında ilk olarak hastalığın belirtileri hakkında bilgi edinmek gerekir. Akciğer hastalıkları geçmişe oranla artış göstermiştir. Ancak tedaviler de gelişen teknoloji ve bilimsel araştırmalarla çeşitlenmeye devam etmektedir. Peki akciğer kanseri teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır? Akciğer kanseri türleri nelerdir?

Akciğer Kanseri Teşhisi
Akciğer Kanseri Teşhisi

Akciğer Kanseri Nedir? Akciğer Kanseri Teşhisi ve Tedavisi

Akciğer kanseri teşhisi ve tedavisi için ilk olarak hastalığın ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bu hastalık akciğer hücrelerinin alışılmadık şekilde büyümesi ve mutasyon geçirmesi ile oluşun ölümcül bir hastalıktır.

Vücudumuz için son derece önemli olan akciğerin görevi şu şekildedir:

  • Hücrelere oksijen alınması
  • Hayati faaliyetlerin gerçekleştiği esnada oluşun karbondioksiti sırasında oluşan vücuttan atılması

Akciğer kanseri tedavisi görmesi gereken bir kişinin vücudunda akciğerlerindeki dokular ve hücreler kontrolsüz bir şekilde çoğalmış demektir.

Akciğer Kanserinde Hangi Türler Görülür?

Akciğer kanseri teşhisi ve tedavisi için ilk olarak türünü belirlemek gerekir. Akciğer kanseri genel olarak incelendiğinde iki ana grubu ayrılır. Bunlar:

  • Küçük hücreli akciğer kanserleri 
  • Küçük hücreli olmayan akciğer kanserleri

Bu türlerden küçük hücreli kanserler daha az görülür ve tüm akciğer kanserlerinin yaklaşık olarak %10-15 gibi bir kısmını kapsar.

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir? Akciğer Kanseri Teşhisi ve Tedavisi

Akciğer Kanseri Teşhisi

Akciğer kanseri teşhisi ve tedavisi noktasında hastalığın oluşmaya başladığı ilk anlarda belirli bir ağrı veya yakınma meydana gelmeyebilir. Ancak bazı erken teşhisli hastalarda akciğer kanseri teşhisi ve tedavisi ile ilgisi olmadığı halde şu rahatsızlıklar gözlenmiştir:

  • Yaygın eklem ağrıları
  • Kas ağrıları,
  • Halsizlik,
  • İştah Azalması
  • İnatçı Öksürükler

Akciğer kanserinin en sinsi dokuz belirtisi sayılabilecek tablodaki belirtiler ise süreç ilerledikçe artmaya başlar.

Akciğer Kanseri Belirtileri
Öksürükte belirginleşmeÖksürükle birlikte kan gelmesi
Sesin kısılmasıZayıflama
Şiddetli sırt, göğüs veya baş ağrısı durumuNefes darlığı
YorgunlukSürekli tekrarlayan göğüs enfeksiyonları
Öksürüğün inatçı bir şekilde tekrarlaması
Akciğer Kanseri Teşhisi

Akciğer Kanseri Teşhisi

Akciğer kanseri teşhisi ve tedavisi noktasında erken tanı alabilmek ve akciğer kanseri tedavisi noktasında geç kalmamak için en güvenilir yol düzenli kontroldür. Risk grubunda olan bireyler yılda bir kez düşük doz bilgisayarlı tomografi çektirmelidir.  

Akciğer kanseri riski taşıyan kişiler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • 50 – 80 yaş arasında olup yılda 20 paket sigara tüketen ve sigarayı bırakma zamanı 15 yıldan az olan bireyler
  • Birinci derece akrabaları arasında akciğer kanseri tedavisi gören veya görmüş olan bireyler
  • KOAH ya da pulmoner fibrozis hastalığı taşıyanlar

Teşhis noktasında en önemli radyolojik inceleme yöntemi bilgisayarlı tomografidir. Böylece milimetrik lezyonları bile ayrıntılı olarak gösterir. Bunun yanı sıra tablodaki yöntemler de teşhis noktasında kullanılır.

Akciğer Kanseri Teşhisi İçin Kullanılacak Yöntemler
PET-BT çekimiCerrahi biyopsi
Şüpheli kitlenin alınmasıMediastinoskopi
İğne biyopsiMR
Bronkoskopi

Bu noktada doğru hekim seçimi birey için önemlidir. Ülkemizde konu ile ilgili olarak öne çıkan isim Profesör Doktor Semih Halezeroğlu olmaktadır.. Akciğer kanseri tedavisi hakkında aklınıza takılan tüm soruları kendisine iletebilir ve deneyimi sayesinde bu süreci en iyi şekilde yönetebilirsiniz.
Akciğer Kanseri Tedavisi İçin Kullanılan Yöntemler

Akciğer kanseri teşhisi ve tedavisi uzmanlık gerektiren bir konudur. Günümüzde erken teşhis ve akciğer kanseri tedavisi noktasında önemli adımlar atılmıştır. Uygulanan tedavi yöntemleri ise şu şekildedir:

1 – Akciğer Kanseri Ameliyatı

Akciğer kanseri teşhisi ve tedavisi noktasında ameliyat birinci, ikinci ve bazı üçüncü evre durumlarında uygulanır. Akciğer kanseri teşhisi ve tedavisi yöntemleri içerisinde bu işlem kanserli akciğer dokusunun tamamen çıkartılmasıyla en etkili yöntem olarak kabul görür.

2 – Tek Port VATS Yöntemi

Akciğer kanseri teşhisi ve tedavisi alanında Kapalı akciğer kanseri ameliyatları arasında hastaya zarar verme durumu çok az olan bu yöntem tüm dünyada sıklıkla tercih edilir.

3 – Kemoterapi

Kemoterapi çoğalan hücrelerin çoğalmasını engellemek için kullanılır. Akciğer kanseri teşhisi ve tedavisi sırasında hücrelerin çoğalma hızı yüksek olduğu için bunlar üzerine etkilidir.

4 – Akıllı İlaçlar

Vücuttaki tüm hızlı çoğalan hücrelere değil sadece kanserli hücre üzerinde etkili olan bu yöntem akciğer kanseri teşhisi ve tedavisi alanında kullanılır.

5 – İmmunoterapi

Son yıllarda akciğer kanseri teşhisi ve tedavisi alanında önemli kabul edilen bir gelişmedir. Bu tedavi damar yoluyla ve hastane ortamında alınır. 

6 – Işın tedavisi

Akciğer kanseri tedavisi noktasında kanserin dışarıdan verilen özel bir ışın ile tedavi edilmesidir.

Sık Sorulan Sorular

Akciğer kanseri tedavisi noktasında merak edilenleri aşağıda bulabilirsiniz.

1 – Akciğer Kanseri 1.Evre Belirtileri Nelerdir?

Henüz ciddi boyutta olmayan, lenflere yayılmamış ve kontrol altında olan akciğer kanserinin 1. evresinde öksürük, nefes darlığı, hırıltı kanlı balgam ve yorgunluk  vb. belirtiler görülür. Akciğer kanseri tedavisi noktasında erken teşhis önemlidir.

2 – Akciğer Kanseri 4. Evre Ölüm Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanseri 4. evre ölüm belirtileri genel olarak ilerlemiş hastalığa bağlı olarak artan ciddi nefes darlığı, şiddetli halsizlik, ciddi kilo kaybı, şiddetli ağrı, yutma güçlüğü ve organ yetmezliği gibi belirtilerdir.

3 – Akciğer Kanseri Öldürür mü?

Erken dönemde teşhis edilen ve cerrahi olarak başarı ile tedavi edilen vakalarda hastalıktan kurtulma oranları yüzde 80-90’ları bulur. Akciğer kanseri tedavisi noktasında erken teşhis olmasa da tedavi yöntemlerinin başarı oranı yüksektir.

4 – Akciğer Kanseri Kesin Tanısı Nasıl Konur?

Akciğer kanserini teşhis ederken; bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, pozitron emisyon tomografisi, kan ve balgam testleri kullanılır.