Akciğer Ağrısı Nerede Hissedilir? Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer ağrısı nerede hissedilir? Bu sorunun yanıtı, ağrıya neden olan rahatsızlığa ve hastalığın evresine bağlı olarak farklılık gösterir. Akciğer ağrısı; göğüs bölgesinde, kaburgaların alt ve yan kısımlarında, sırtta hissedilir.

Akciğer ağrısı, göğüs ağrısı olarak da nitelendirilir ve büyük oranda göğüs ve sırt bölgesinde görülür. Akciğerlerin üzerinde ağrıya duyarlı sinirlerin olmaması, ağrının farklı bölgelerde kendini hissettirmesine yol açar.

Akciğer Ağrısı Neden Olur?

akciğer-ağrısı-nerede-hissedilir
akciğer-ağrısı-nerede-hissedilir

Göğüs bölgesindeki ağrıların en önemli nedeni akciğerdeki rahatsızlıklardır. Ancak mide, safra kesesi ve kalp kaynaklı rahatsızlıkların etkisi de göğüs ve sırt bölgesinde kendisini belli edebilir. Bundan dolayı ağrının nedenlerinin doğru olarak tespit edilmesi için hastaların detaylı bir muayeneden geçmesi gerekir. Yazının devamında, akciğer ağrısı nerede hissedilir sorusunun yanıtını bulabilirsiniz.

Akciğerlerdeki ağrı çoğunlukla çevresindeki dokularda hissedilir. Bu ağrıların birçok nedeni olabilir. yaygın olarak görülen nedenler, aşağıda yer alan tablodaki gibidir:

Nedenler Açıklama
Plevra İltihabı Plevra, yani akciğerleri saran zarda oluşan iltihaplanma, keskin ve batan bir ağrı ile kendisini belli eder. Nefes alırken ve özellikle de öksürürken belirtiler çok daha belirgindir.
Pnömoni Zatürre, bir akciğer enfeksiyonu olarak nitelendirilebilir. Belirtileri arasında ağrı da vardır.
Akciğer Kanseri Solunum organına yayılan tümörler, ağrıya yol açar. Tümörün konumuna göre bu belirti, farklı noktalarda hissedilebilir. Dolayısıyla akciğer ağrısı nerede hissedilir sorusunun, kanser için net yanıtı yoktur.
Kanser Rahim ağzı kanseri gibi farklı kanser türlerinin akciğerlere metastaz yapmasına bağlı olarak ağrılar ortaya çıkar. Metastazlar akciğer kanserinin farklı türleri olarak kabul edilebilir.
Pnömotoraks Akciğerlerin bir bölümünün ya da tamamının çökmesi durumudur. Söz konusu rahatsızlık, ani göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi belirtilerle kendisini belli eder.
Pulmoner Emboli Solunum organındaki damarların pıhtı ile kapanması durumudur. Ani ve şiddetli ağrıya yol açan bir rahatsızlıktır.
Kaburga Kırıkları Kaburga kırıkları nedeniyle bu bölgedeki kaslar ve dokular hasar alabilir.
Plevral Efüzyon Plevral zarda sıvı birikmesi durumudur. Göğüs kafesinin alt ve yan kısımlarındaki ağrı ile kendisini belli eder.

Akciğer ağrısı nerede hissedilir sorusunun yanıtı, nedene bağlı olarak farklılık gösterir. Göğüs ağrısı akciğer kanseri, astım, KOAH, pulmoner emboli, plevral efüzyon, enfeksiyon ve farklı göğüs hastalıklarına bağlı olarak oluşur. Hastalığın şiddeti, evresi ve yayıldığı bölgeler, ağrının nereye vuracağını belirler.

Akciğer Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Göğsün tam ortasında ağrı var gibi şikayetler akla ilk olarak akciğerdeki rahatsızlıkları getirir. Ancak her göğüs ağrısının akciğer kaynaklı olmadığının unutulmaması gerekir. Solunum organında görülen rahatsızlıklarda göğüs ağrısı önemli bir belirtidir, ancak bu belirtiye farklı semptomlar eşlik eder. Akciğer ağrısı belirtileri, aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • İnatçı öksürük, bu süreçte ortaya çıkan en yaygın semptomlardan biridir. Bazen öksürüğe kanlı balgam da eşlik edebilir. Bu tip durumlarda doktorunuza veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
  • Göğüs hastalıklarının neden olduğu bir diğer semptom ise nefes darlığıdır. Nefes alıp vermede ciddi bir zorlanma ortaya çıkar ve bu durum, hastaların yaşam kalitelerini düşürür.
  • Nefes alıp verirken bir hırıltı meydana gelir. Bu hırıltı hasta tarafından rahatlıkla duyulur. Uyurken daha belirgin hale gelebilir.
  • Yüksek ateş, enfeksiyonlu bir hastalığın olması durumunda ortaya çıkan semptomlardan biridir.

Ağrı ile birlikte buradaki semptomlara neden olan göğüs hastalıkları, hastaların sağlıklarını çok ciddi olarak tehdit eder. Söz konusu belirtilerin fark edilmesi durumunda uzman bir doktora muayene olmak gerekir.

Akciğer Ağrısı Nerede Hissedilir?

akciğer-ağrısı-nerede-hissedilir

Akciğer ağrısı nerede hissedilir sorusunun net bir yanıtı yoktur. Hastalığa, yayıldığı bölgeye ve şiddetine göre ağrıların yeri ve şiddeti değişir. Bu hastalıklara bağlı olarak göğsün sağ tarafından ağrı oluşabileceği gibi farklı noktalarda da ağrı hissedilebilir. Ağrıların en fazla görüldüğü bölgeler aşağıdaki gibidir:

1 – Göğüs Kafesi

Plevra adı verilen zarlarda meydana gelen enfeksiyon veya sıvı birikimi nedeniyle göğüs kafesinin yan bölgelerinde ve alt kısmında keskin ağrılar oluşabilir. Meydana gelen bu ağrılar çoğunlukla sürekli hissedilir.

2 – Sırt

Akciğer ağrısı nerede hissedilir sorusunun yaygın yanıtlarından biri de sırt bölgesidir. Sırt ağrısı akciğer enfeksiyonlarında veya burayı etkileyen hastalıklarda belirgindir. Sırt ağrısının mide, kalp ve safra kesesi kaynaklı olma olasılığı da dikkate alınmalıdır.

3 – Omuzlar

Hastalık nedeniyle akciğerlerin üst kısmındaki sinirlere yönelik bir etki söz konusu ise omuzlarda ağrı ortaya çıkabilir. Omuzlar, akciğer ağrısı nerede hissedilir sorusuna verilecek yanıtlar arasında yer alır.

Akciğer ağrısı nerede hissedilir sorusunun yanıtı, her hasta için farklıdır. Ayrıca söz konusu ağrıların arkasında farklı sağlık problemleri de olabilir. Bundan dolayı hastalar muayene edilmeden, hastalıkların nedenleri hakkında kesin ve net ifadeler kullanmak doğru değildir.

Akciğer ağrıları, çok ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Akciğer kanseri, plevral efüzyon ve zatürre gibi hastalıkların ilk belirtileri arasında ağrı vardır. Bu ağrıların nedenlerinin tespit edilmesi ve tedavi sürecine hemen başlanması gerekir. Bu noktada doktor seçimi büyük bir önem taşır. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, göğüs cerrahisi alanındaki deneyimi ile dikkat çeker. Göğüs ağrılarınız veya benzeri semptomlarınızın nedenlerinin araştırılması için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Akciğer Ağrısı Nasıl Geçer?

akciğer-ağrısı-nerede-hissedilir

Akciğer ağrısının geçmesi için ağrıya yol açan hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Eğer yapılan tetkiklerde herhangi bir hastalık tespit edilmemişse bazı uygulamalar ile göğüs bölgesi rahatlatılabilir. Su içmek, bu noktadaki ilk seçeneklerden biridir. Bol su tüketimi, vücudun kendini toparlamasını ve toksinlerin hızlı atılmasını sağlar. Ayrıca dinlenme de ağrılara iyi gelir. Kas kaynaklı ağrılarda dinlenme, kasların rahatlamasını ve gevşemesini sağlar.

Akciğer ağrısı nerede hissedilir sorusu kadar ağrıların nasıl geçeceği de önemlidir. Ancak dinlenme ve bol su içmek, hastalığı olmayan kişilerin rahatlamak için uygulayacağı yöntemlerdir. Hastalığı olanların tedaviden başka seçeneklerinin olmadığı unutulmamalıdır.

Göğüs Ağrısı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Akciğer ağrısı nerede hissedilir sorusunun yanıtı, aynı zamanda teşhisin nasıl yapılacağını da belirler. Bu ağrıya neden olan farklı rahatsızlıklar vardır. Bunların tamamı göğüs hastalıkları olarak nitelendirilebilir. Söz konusu hastalıkların teşhisinde izlenen yollar ise büyük oranda benzerdir.

İlk olarak hasta şikayetleri alınır ve ağrının nereye vurduğu tespit edilir. Eşlik eden farklı semptomların olup olmadığına bakılır. Fiziki muayeneden sonra gerekli görülmesi durumunda röntgen ve bilgisayarlı tomografi gibi farklı görüntüleme tekniklerinden yararlanılır. Bu tekniklerle elde edilen görüntüler, akciğerlerin görüntüsünün net olarak ortaya konmasını sağlar. Böylece enfeksiyonlar, anormal dokular, kitle ve benzeri oluşumlar tespit edilir. Elde edilen görüntüler üzerinden hastalara teşhis konulur.

Göğüs Ağrısı Tedavisi

Tedavi; akciğer ağrısı nerede hissedilir sorusunun yanıtı, eşlik eden semptomlar ve tetkiklerden elde edilen sonuçlara göre yapılır. Burada ağrıya neden olan çok sayıda hastalık vardır. Bunların bazıları, akciğer haricindeki organlardan dahi kaynaklanabilir. Dolayısıyla tedavi sürecinde öncelik, hastalığın teşhis edilmesidir.

Plevral efüzyon, pnömotoraks ve akciğer kanseri gibi ciddi hastalıkların tedavisi için cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Cerrahi yöntemlerle sorunlu dokular çıkarılır veya gerekli tedavi uygulanır. Ardından ise yine hastalığa bağlı olarak farklı tedavi yöntemlerinden yararlanılabilir.

Sık Sorulan Sorular

Akciğer ağrısı nerede hissedilir konusu hakkında sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – Üşütme Ciğer Ağrısı Nasıl Belli Olur?

Üşütme nedeniyle çoğunlukla enfeksiyonlar meydana gelir. Solunum sistemi enfeksiyonları, göğüs bölgesinde ağrılara neden olur. Öksürürken sırt bölgesinde de hissedilebilir.

2 – Sol Akciğer Ağrısı Neden Olur?

Sol veya sağ akciğer ağrısı, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Zatürre, solunum yolu enfeksiyonları, bronşit, KOAH ve akciğer kanseri bu nedenlerden bazılarıdır. Söz konusu hastalıklar, farklı bölgeleri etkileyebildiğinden, akciğer ağrısı nerede hissedilir sorusunun sabit yanıtı yoktur. Dolayısıyla nedenler de farklılık gösterir.

3 – Sol Göğsün Üst Kısmında Ağrı Tehlikeli Mi?

Sol göğsün üst bölümündeki ağrı, enfeksiyon, tümör ve daha farklı hastalıklara bağlı olarak oluşabilir. Bu hastalıklardan bazılarının tedavisi kısa sürede tamamlanırken, bazıları ise uzun ve zorlu tedaviler gerektirir. Bundan dolayı altta yatan nedene bağlı olarak ilgili ağrıların tehlikeli olup olmadıkları farklılık gösterir.

4 – Akciğer Ağrısı Nerede Hissedilir?

Akciğer ağrısı nerede hissedilir sorusunun yanıtı; göğüs kafesi, sırt, omuzların hemen altı ve kaburgaların yan bölümleri olarak verilebilir. Ayrıca ağrının şiddetine bağlı olarak göğüs bölgesine yakın noktalar da bu ağrılardan etkilenebilir.

5 – Akciğer Kanserinde Ağrı Nasıl Olur?

Akciğer kanserinde ağrı, tümörlerin konumuna ve büyüklüğüne göre değişir. Çoğunlukla nefes alırken ve öksürürken keskinleşen ve bir ağrı vardır. Bu ağrıya nefes darlığı, ses kısıklığı ve öksürük gibi semptomlar da eşlik eder.