Akciğerde Balgam Birikmesi Tedavisi Nasıl Yapılır? 3 Adımda Balgam Nedir?

Akciğerde balgam birikmesi tedavisi özellikle kış aylarında en sık merak edilen konular arasında yer alır. Bu konuda tedavi sürecinden önce balgam nedir sorusunu cevaplamak gerekir.

Balgam Nedir? Akciğerde Balgam Birikmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

akciğerde-balgam-birikmesi-tedavisi
akciğerde-balgam-birikmesi-tedavisi

Akciğerde balgam birikmesi tedavisi için ilk olarak bilinmesi gereken balgamın ne olduğudur. Solunum yolları ile üretilen, hava yollarının nemli tutulmasını sağlayan mukus tabakasına balgam denir. Bu tabakanın burun ve sinüslerde bulunandan farklı olarak daha kalın bir yapısı vardır.

Balgam bakterilerin ve diğer zararlı parçaların vücuda girmesini engellemek amacıyla onları hapseder. Bu sayede solunum sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Genel yapı itibariyle sudan oluşur. Aynı zamanda dokuların kurumasını önlemek için kayganlaştırıcı görevini de üstlenir. Vücudun doğal savunma sisteminde rol alan önemli bir mekanizmadır.

Balgam Hangi Hastalıklarda Ortaya Çıkar?

Akciğerde balgam birikmesi tedavisi için ilk olarak hastalığın doğru teşhis edilmesi önemlidir. Çünkü balgam birikmesi farklı hastalıklarda karşınıza çıkabilecek bir belirtidir. Bu hastalıklar arasında şunlar sayılabilir:

  • Koah
  • Bronşit
  • Soğuk algınlığı
  • Tüberküloz
  • Pulmoner emboli
  • Kistik fibroz
  • Akciğer kanseri

Akciğerde Balgam Birikmesi Tedavisi: Balgam Rengi Ne Anlama Geliyor?

akciğerde-balgam-birikmesi-tedavisi

Vücut hastalık durumunda bazı savunma mekanizmaları geliştirir. Balgam durumunda etkin olan mekanizmalardan biri ise öksürüktür. Genizdeki balgam nasıl çıkar, balgam nasıl atılır diye merak ediyorsanız öksürük bu konudaki en büyük etkene sahiptir. Öksürük ile vücutta biriken balgam dışarı atılır.

Akciğerde balgam birikmesi tedavisi sırasında öksürük aktif olarak rol alır. Bu gibi durumlarda balgam rengi de hastalık hakkında önemli ipucu içerebilir. Tabloyu inceleyerek bu renklerle ilgili olarak fikir sahibi olabilirsiniz.

Balgam Rengi Açıklama
Şeffaf Diğer türler kadar yapışkan ve kalın olmayan bu renk genelde normal hafif rahatsızlıklarda görülür. Bazen miktarında artış olabilir.
Sarı- Yeşil Zatürre, bronşit veya kistik fibroz gibi enfeksiyon hastalıkları yeşil balgam neden olur sorusunun cevabıdır. Yeşil balgam tedavisi için evde bitki çaylarından da destek alabilirsiniz.
Pembe Akciğerlerde oluşan ödemle oluşan bir renktir.
Kanlı Bu durum sürekli olmadığında çok önemsemeye gerek yoktur. Ancak sürekli olursa tüberküloz, pulmoner emboli, akciğer kanseri gibi durumlar akla gelir.
Kahverengi Bu durum genelde sigara içenlerde görülür. Bunun yanı sıra Koah gibi sigaraya bağlı hastalıklarda da sıkça karşılaşılabilmektedir.
Siyah Genel olarak siyah bir şey solunduğunda kömür veya duman gibi bu renk balgam ortaya çıkar.

Bu gibi belirtilerin kesin tanı alması ve akciğerde balgam birikmesi tedavisi için alanında uzman kişilerle görüşmek size fayda sağlayacaktır. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu gibi alanında kendini daima geliştiren, yüksek bilgi birikimi ve deneyime sahip kişiler size yol gösterebilecekler arasında yer alır.

Balgam Nasıl İyileşir?

akciğerde-balgam-birikmesi-tedavisi

Akciğerde balgam birikmesi tedavisi için uygun tedavi yönteminin uygulanması en önemli aşamadır. Uzmanlar tarafından genel olarak altta yatan neden araştırılarak farklı akciğerde balgam birikmesi tedavisi yöntemleri tercih edilir. Bunlar arasında şu yöntemlerden bahsetmek mümkündür.

  • Alerji testi yaptırın: akciğerde balgam birikmesi tedavisi başlamadan önce alerji testi yaptırmak da doğru teşhis için önemlidir. Belirtileri ve şikayetlerinizi doğru şekilde aktararak en uygun tedaviye ulaşabilirsiniz. Diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi teşhisin doğru yapılması sonuca ulaşmayı kolaylaştırıcı bir etmen olarak görev yapar.

Bireylerin farklı şeylere alerjisi olabilir. Bunlar arasında polen, ev akarları, hayvan tüyleri gibi örnekler yer alır. Alerji durumunda vücudun mukus üretimi artar ve balgam birikmesi gibi durumlar ortaya çıkar. Özellikle ev akarları gibi durumlarda doktorunuz size özel önerilerde bulunabilir. Bunlar arasında sıklıkla çarşaf, nevresim değiştirmek, uygun yastık ve örtü kullanmak gibi önerilerde yer alır.

  • Öksürük şurubu: doktorunuzun reçete ettiği öksürük şurubu öksürüğünüzün hafiflemesini ve balgamın rahat bir şekilde atılmasını sağlar.
  • İlaç kullanımı: Altta yatan neden bağlı olarak uzmanlar antibiyotik veya anti enflamatuar ilaçlar reçete eder. Burada amaç enfeksiyonun tedavisi ya da inflamasyonu kontrol altına almaktır.
  • İstirahat ve sıvı tüketimi: Vücudu dinlendirmek ve gereken miktarda sıvı alımı balgamın daha hızlı temizlenmesini sağlar.

Sık Sorulan Sorular

Akciğerde balgam birikmesi tedavisi ile ilgili olarak en sık araştırılan konulara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

1 – Balgam Çıkarmak Ciğerleri Temizler mi?

Balgam çıkarmak, solunum yollarındaki fazla mukusu temizlemeye yardımcı olan bir mekanizmadır. Ancak balgam çıkarmak kalıcı bir çözüm sayılmaz. Çünkü bu bir hastalığın belirtileri arasında yer alır. Bir uzman ile görüşerek asıl nedene ulaşmalı ve akciğerde balgam birikmesi tedavisi için gerekli yöntemlere başvurmalısınız. Böylece kalıcı bir çözüme ulaşmanız mümkün olacaktır.

2 – Boğazda Yapışkan Balgam Neden Olur? Balgam Nasıl Geçer?

Boğazda oluşan yapışkan balgam genellikle solunum yollarındaki mukusun yoğunlaşması ve kalınlaşması durumlarında ortaya çıkar. Buna neden olan durumlar arasında ise enfeksiyonlar, sigara kullanımı, alerjik reaksiyonlar ya da çevresel etkenlere maruz kalma sayılabilir. Uygun akciğerde balgam birikmesi tedavisi ile iyileşme mümkündür.

3 – Boğazdan Top Şeklinde Balgam Gelmesi Normal Mi?

Bu gibi durumlarda balgam rengi, bu durumun ne kadar süredir devam ettiği gibi etkenler de önem kazanır. Akciğerde balgam birikmesi tedavisi için en uygun olan bir uzmanla görüşmek olacaktır.

4 – En İyi Balgam Söktürücü İlaç Nelerdir?

En iyi balgam söktürücü ilaç ifadesi kişiye göre farklılaşabilir. Bu durum öksürüğün ve tıkanıklığın nedenine bağlıdır. Balgam söktürücü ilaçların örnekleri arasında Guaifenesin (Mucinex), Bromhexine (Bisolvon) ve Terpin Hidrat (Guaiphenesin) bulunur. Ancak en doğru uygulama doktorunuzun önerdiği uygulamadır. Bu yüzden akciğerde balgam birikmesi tedavisi için mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Hekim önerisi olmadan kişisel olarak bu ilaçları kullanmamalısınız.

5 – Hangi Meyve Balgam Söktürmek İçin Yardımcı Olur?

Hünnap içeriğinde balgam ve mukus oluşumunu azalttığı tespit edilen bromelain adı verilen sağlık için önemli özel bir enzim bulundurur. Özellikle balgam durumlarında üst solunum yollarına faydalı olması adına bu meyveyi tüketebilirsiniz.

6 – Akciğerde Balgam Birikmesi Sonucu Ne Olur?

Akciğerde balgam birikmesi belirtileri farklı sonuçlarla görülebilir. Bunlar;

  • Solunum yollarında tıkanma
  • Nefes almada güçlük
  • Hırıltı
  • Yorgunluk
  • Göğüs ağrısı
  • Öksürük gibi belirtiler şeklinde ortaya çıkabilir.