İyi Huylu Akciğer Kanseri Belirtileri |İşte Akciğer Kanserinin En Sinsi 9 Belirtisi!

İyi huylu akciğer kanseri belirtileri genellikle kendini pek göstermez. Çünkü iyi huylu akciğer lezyonlarının tesadüfen görüntüleme testleri ile tanısı konulur.

Akciğer kanserinin iyi huylu veya kötü huylu olması durumunda hastalığın belirtileri ilerleyen evrelerde görülür. Kanser hücreleri büyüdükçe ve bu hücreler belirli bir noktaya ulaştığında genellikle belirtiler ortaya çıkar. Ayrıca akciğer kanseri türleri bakımından da farklı belirtiler ortaya çıkar. İyi huylu akciğer kanseri belirtileri çoğu zaman kanserin son evrelerinde kendini göstermektedir.

İyi Huylu Akciğer Kanseri Nedir?

iyi-huylu-akciğer-kanseri-belirtileri
iyi-huylu-akciğer-kanseri-belirtileri

Akciğer kanseri akciğerde bulunan hücrelerin anormal bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkar. Genellikle uzun yıllar sigara içen ve sigara dumanına maruz kalan kişilerde bu tür kanser türleri görülür. Aynı zamanda hiç sigara içmeyen kişilerde de akciğer kanseri nadiren görülmektedir. Akciğer kanseri küçük hücreli akciğer kanseri ve küçük hücreli olmayan akciğer kanseri olarak iki ana gruba ayrılır.

İyi huylu olarak nitelendirilen akciğer kitleleri yavaş bir şekilde büyüme göstermektedir. Hatta 1-2 yıl doktor kontrolünde bu tür kitlelerin takibi önerilir. Eğer kitlelerde büyüme yoksa ve zamanla kaybolma söz konusuysa, iyi huylu kitle olarak nitelendirilebilir. Aynı zamanda iyi huylu akciğer kanseri belirtileri ilk evrelerde kendini göstermez.

İyi Huylu Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kanserin ilerlemesi ve hücrelerin belirli bir noktaya ulaşması durumunda bulgular ortaya çıkar. İyi huylu akciğer kanseri belirtileri kötü huylu akciğer kanseri ile benzerlik göstermektedir. Bu noktada akciğer kanserinin en belirgin 9 belirtisi şu şekildedir;

  • İnatçı öksürük
  • Kanlı balgam
  • Kronik yorgunluk
  • Ödem
  • Nefes darlığı
  • Ses değişikliği ve ses kısıklığı
  • İştah kaybı
  • Kilo kaybı
  • Akciğer enfeksiyonları

1 – İnatçı Öksürük

Zamanla giderek kötüleşen öksürük iyi huylu akciğer kanseri belirtileri arasında en önemlisidir. İlk başlarda normal bir durum gibi görülse de, iki üç haftada geçmeyen öksürüğün kontrol edilmesi gerekir.

2 – Kanlı Balgam

Balgam veya kanlı balgam hastaları rahatsız edecek boyuta geldiğinde, altındaki nedenin araştırılması gerekir. Balgam zamanla göğüs ağrısı gibi durumlara neden olabilir.

3 – Kronik Yorgunluk

Hastaların sürekli olarak kendini yorgun hissetmesi, rahat bir şekilde nefes alınamaması gibi durumlar, kanser yorgunluğu olarak adlandırılır. Genellikle vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalması bu yorgunluğu beraberinde getirmektedir. Kronik yorgunlukla iyi huylu akciğer kanseri belirtileri arasında ilk sıralarda yer alır.

4 – Ödem

Kol, boyun ve bacaklarda kanser kaynaklı ödemler meydana gelmektedir. Akciğerin doğru bir şekilde çalışmaması sonucu bu ödemler ortaya çıkmaktadır.

5 – Nefes Darlığı

Akciğerde meydana gelen kitleler zamanla solunum yollarını tıkayarak akciğere baskı yapmaktadır. Bu da solunum sistemindeki iltihaba neden olur. Akciğerde bu baskı, hastaların rahat bir şekilde nefes almasını engeller ve nefes darlığını ortaya çıkar. Kötü ve iyi huylu akciğer kanseri belirtileri arasında nefes darlığı sıklıkla görülür.

6 – Ses Değişikliği ve Ses Kısıklığı

Akciğer kanserinin en belirgin ve bilinen belirtileri arasında ses kısıklığı vardır. Kanserde ses kısıklığının ortaya çıkması göğüsteki laringeal adı verilen sinire kitlenin baskı yapmasından kaynaklanır. Eğer kitleden kaynaklı olarak bu sinir ezilip zarar görürse, boğazdaki ses tellerinden biri felce uğrar. Bu durumda ses kısıklığı meydana gelir.

7 – İştah Kaybı

Kanserde sıklıkla ortaya çıkan bir diğer belirti ise iştah kaybıdır. Hastalar bu dönemde belirgin bir şekilde iştah kaybı yaşar. İyi huylu akciğer kanseri belirtileri arasında yer alan iştah kaybı, hastaların yaşam kalitesini bozar.

8 – Kilo Kaybı

Kanser hücrelerinin bir diğer zararı ise vücudun daha fazla kalori yakmasına neden olmasıdır. Bu durum kişilerin daha fazla kilo vermesine neden olur.

9 – Akciğer Enfeksiyonları

Tekrarlayan zatürre, bronşit ve çeşitli akciğer enfeksiyonları iyi huylu akciğer kanseri belirtileri arasındadır.

Akciğer Kanseri Evreleri Nelerdir? Evrelere Göre Belirtiler Nasıldır?

iyi-huylu-akciğer-kanseri-belirtileri

Kanser evrelemesi tümörün boyut ve yayılım kombinasyonuna göre belirlenir. Akciğer kanserinde 4 evre bulunur. Kanserli hücrenin diğer organlara yayılıp yayılmadığı, büyüme oranı gibi detaylar evrelerin oluşmasında etkendir. Akciğer kanseri evreleri ve belirtileri şu şekildedir;

Akciğer Kanseri Evreleri
Evre 1 Evre 3
Evre 2 Evre 4

1 – Akciğer Kanseri 1.Evre Belirtileri

İlk evresinde hücre akciğer dışında yayılma göstermemiştir. Bu nedenle iyi huylu akciğer kanseri belirtileri genellikle hafif ve belirgin olmayabilir. Ancak bu evrede şu belirtiler görülebilir;

  • Persisten öksürük
  • Hafif nefes darlığı
  • Balgam üretimi
  • Yorgunluk
  • Kilo kaybı
  • Göğüs ağrısı

2 – Akciğer Kanseri 2. Evre Belirtileri

2. evrede kanserli hücre evre 1’den daha büyüktür. Yayılım akciğer içinde bulunan lenf düğümlerine doğrudur. Ayrıca akciğerdeki aynı lobun içerisinde birden fazla tümör vardır. Bu evdeki belirtiler de ilk evredekiler gibi hafif derecede seyreder.

3 – Akciğer Kanseri 3. Evre Belirtileri

Evre 2’den daha büyük bir görünüme kavuşan tümör lenf düğümleri ve yanındaki yapılara doğru metastaz yapmıştır. Akciğer kanseri 3. evre ölüm belirtileri olarak şu belirtiler görülebilir;

  • Şiddetli ve tekrarlayan öksürük
  • Sıklıkla tekrarlayan akciğer enfeksiyonları
  • Ciddi göğüs ağrıları
  • Şiddetli nefes darlığı
  • Halsizlik
  • Büyük miktarda ağırlık kaybı

4 – Akciğer Kanseri 4. Evre Belirtileri

Kanserin en son evresi, 4. evrede görülür. Bu evrede kanser hücreleri çevre dokulara ve uzak organlara yayılmıştır. Metastaza bağlı olarak akciğer kanseri 4. evre ölüm belirtileri ciddi anlamda şiddetlenmektedir. Görülen bu belirtiler şu şekildedir;

  • Artış gösteren nefes darlığı
  • Şiddetli halsizlik
  • Şiddetli ağrı
  • Organ yetmezliği
  • Yutkunma güçlüğü
  • Ciddi kilo kaybı

Kadınlarda Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Hem erkeklerde hem de kadınlarda dünya üzerinde en çok ölüme sebep olan kanser türlerinin başında akciğer kanseri gelmektedir. Uzun yıllar sigara tüketen kişiler akciğer kanseri olma riski bulunan kişilerdir. Bu nedenle kanserden korunmak için tütün ürünlerinden uzak durmak ve pasif içici konumuna düşmemek gerekir.

Kadınlarda da gittikçe fazla görülmeye başlayan iyi huylu akciğer kanseri belirtileri genellikle birçok hastalıkla benzerlik gösterir. Belirtiler arasında; öksürük, ödem, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve yutkunma güçlüğü gibi durumlar yer alır.

İyi Huylu Akciğer Kanseri Öldürür mü?

iyi-huylu-akciğer-kanseri-belirtileri

Akciğerde sonradan veya doğuştan meydana gelen tümoral oluşumlara iyi huylu akciğer kanseri denir. İyi huylu akciğer kanseri belirtileri hastalarda genellikle kendini göstermez. Bu kanser türü tesadüfen saptanır.

Genellikle iyi huylu akciğer kanseri Prof. Dr. Semih Halezeroğlu tarafından cerrahi yöntemler ile alınmaktadır. Böylelikle hastaların yaşam süresi ve yaşam kalitesi arttırılmaktadır. Yapılan cerrahi işlemle iyi huylu akciğer kanseri belirtileri çoğunlukla giderilir.

İyi Huylu Akciğer Kanseri Tedavisi Nasıldır?

Akciğer kanseri tedavisi kanserli hücrenin ortadan kaldırılması ve kanserin büyümesinin yavaşlatılması amacıyla gerçekleştirilmektedir. Yapılan tedaviler ile kanserli hücreler tamamen yok edilebilir, ilerlemesi durdurulabilir ve çoğalması engellenebilir. Akciğer kanseri tedavisinde yapılan tedavi kanserin türüne ve evresine bağlı olarak değişir.

İyi huylu akciğer kanseri belirtileri çoğunlukla hastalığın ilerleyen evrelerinde ortaya çıkar. Bu evrelerde kanserin yerleşim yeri uygunsa cerrahi tedavi yöntemleri tercih edilir. Genellikle akciğer kanseri ameliyatı kapalı yöntemle yapılmaktadır. Ancak gerekli durumlarda açık akciğer ameliyatı gerçekleştirilir. Kanser tedavisinde tercih edilen diğer tedaviler ise şu şekildedir;

  • Radyasyon tedavisi
  • Stereotaktik vücut radyoterapisi
  • Kemoterapi
  • İmmünoterapi
  • Hedefe yönelik akıllı ilaç tedavisi

Sık Sorulan Sorular

İyi huylu akciğer kanseri belirtileri ve iyi huylu akciğer kanseri ile ilgili en sık sorulan sorular şu şekildedir;

1 – Akciğerdeki Kitlenin İyi Huylu Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Çoğu durumda akciğerde yer alan iyi huylu nodüller kansere dönüşmez. Ancak bazı kanser olan nodüller çok yavaş büyüme gösterir. Bu nedenle takibi gerekir.

İyi huylu akciğer kanseri belirtileri herhangi bir tepki göstermeden ilerleyebilir. Bu sebepten en az 2 yıl aralıklarla kitlenin büyüyüp büyümediğinin takip edilmesi gerekmektedir. Eğer bu süre zarfında büyümeyen ve kaybolan kitleler mevcutsa, kitle iyi huylu olarak adlandırılabilir.

2 – İyi Huylu Akciğer Kanseri Nedir?

İyi huylu akciğer kanseri hastalarda doğuştan bulunabilir. Aynı zamanda sonradan da gelişebilir. Çok yavaş bir şekilde ilerleyen iyi huylu kanserler herhangi bir belirti göstermez. İyi huylu akciğer kanseri belirtileri arasında devamlı süregelen öksürük ve akciğer enfeksiyonları yer alır.

3 – Akciğer Kanserinin En Büyük Belirtisi Nedir?

Kötü veya iyi huylu akciğer kanseri belirtileri arasında en yaygın olanı geçmeyen öksürüktür. Nefes almada zorluk çekme, hırıltı, kilo kaybı, ses kısıklığı ve tekrarlayan akciğer enfeksiyonları da iyi huylu akciğer kanseri belirtileri arasındadır.

4 – İyi Huylu Akciğer Hastalığı Nedir?

İyi huylu olarak adlandırılan akciğer kitleleri genellikle küçük boyutlu olmaktadır. Bu kitleler çoğu zaman hastalarda herhangi bir şikâyete neden olmayabilirler. Ancak iyi huylu akciğer kanseri belirtileri arasında öksürük, ağızdan kan gelmesi ve nefes darlığı görülebilir.

5 – İyi Huylu Akciğer Kanseri Belirtileri Ne Zaman Tehlikelidir?

Kanser ilk evrelerde belirti göstermemektedir. Bu nedenle son evrelerde belirtiler şiddetlenerek kendini göstermeye başlamaktadır. İyi huylu akciğer kanseri belirtileri de kanserin son evrelerinde tehlikeli olmaktadır.