Timoma Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Timoma genelde timüs bezinin ötesine yayılmayan ve yavaş büyüyen bir tümördür. Timüs bezi ise göğüs kemiğinin altında, vücudun ön mediastinum olarak bilinen bir bölümünde yer alan küçük bir organdır. Ayrıca bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan bu organ T lenfositlerinin üretiminden de sorumludur.

Oldukça yavaş büyüyen ve yavaş ilerleyen bir kanser olan timoma genelde tesadüfen teşhis edilir. Ortalama 40 ve 60 yaş arasında görülen bu hastalığın tedavileri nelerdir, belirtileri nelerdir nasıl teşhis konulur gibi tüm soruların cevabı aşağıda verilmiştir. Akciğer kanseri nedir sorusu gibi timoma hakkında da pek çok soru akıllara takılmaktadır.

Timoma Belirtileri Nelerdir?

timoma
timoma

Akciğer kanseri belirtileri aksine bu hastalığın teşhisi konulan kişilerin üçte birinde hiçbir belirti görülmez. Eğer büyümeye devam ederlerse göğüs ön bölgesinde ağrı, nefes borusuna baskı yaparak bronşit benzeri öksürükler gibi belirtiler görülebilir.

Daha da büyürlerse etraflarında yer alan damarlara baskı yaparak yüzde belirgin şişmelere, boyun damarlarında belirginleşmelere ve yüzde aşırı kızarıklığa neden olabilirler. Ancak bu durumlar oldukça nadir görülmektedir. Yukarıda da belirtildiği gibi genelde bu hastalıkta herhangi bir belirti olmaz.

Timoma Kaç Evrede Ortaya Çıkar?

Her kanser türünde olduğu gibi bu hastalığında evreleri bulunmaktadır. Bunlar aşağıda verilmiştir.

Evreleri Nelerdir?

Bu Evrelerde Neler Yaşanır?

Birinci Evre Tümörün ilk evresi olan burada tümör kapsül içinde sınırlıdır. Ancak kesin teşhis için akciğer kanseri teşhisi gibi patoloji incelemesi sonucu konulur.
İkinci Evre Bu evrede tümör kapsülünde hasar oluşturur. Dışarı doğru uzanmaya başlar. Birinci ve ikinci evreyi birbirinden ayırmak için tomografik görüntülere ihtiyaç vardır.
Üçüncü Evre Bu evrede timoma kapsülü aşar ve etrafında bulunan akciğer, nefes borusu, damarlar, kalp zarı gibi bölgelere sıçrar.
Dördüncü Evre Bu evrede tümör başka organlara (akciğere, karaciğere, böbrek üstü bezine vs. ) sıçrama göstermiştir. 4A ve 4B evresi olmak üzere ikiye ayrılır.

4A Evresi: Tümör akciğere veya akciğer zarına yayılmıştır. Başka organlara yayılmadan daha farklı bir durumdur.

4B Evresi: Daha uzak organlara yayılma söz konusudur.

Timoma Nedenleri Nelerdir?

Bu hastalığın nedenleri tam olarak belirlenememiştir. Ancak bazı faktörler bu hastalığın riskini artırmıştır. Bu faktörler arasında;

Genetik Faktörler: Aile geçmişi de bu hastalığın riskini artırabilir. Otoimmün Hastalıklar: Vücudun kendi dokularına karşı savaşan bağışıklık sistemi ile ilişkilendirilmiştir. Myastenia Gravis: Kas zayıflığına neden olan bir nöromusküler hastalık ile ilişkilendirilmiştir.

Timoma Tedavisi Nasıldır?

timoma

Oldukça sinsi ilerleyen bu hastalığın tedavi yöntemleri aşağıda sıralanmıştır. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu tarafından her evreye uygun tedavi yöntemleri uygulanır. Akciğer kanseri tedavi yöntemleri ile biraz farklıdır. Aşağıda timoma nasıl geçer sorusunun cevabı verilmiştir.

  • Birinci ve İkinci Evre Timoma Tedavisi: Ameliyatla bu bölgenin temizlenmesi gerekir. Genelde ameliyat sonrası kemoterapi ve radyoterapi gibi başka bir tedavi gerekmez. Hastaların 5 yıl süreyle her 6 ayda bir takip edilmesi gerekir.
  • Üçüncü Evre Timoma Tedavisi: Eğer doktor ameliyatla bu tümörün alınabileceğini düşünüyorsa akciğer kanseri tedavisi gibi ameliyatla alınır. Ameliyattan sonra ise yaklaşık 6 hafta radyoterapi uygulanır. Eğer doktor ameliyatla alınamayacağını düşünüyorsa kemoterapi ve radyoterapi uygulanıp tümörün efrat dokulara olan yayılması geriletilir. Sonra ameliyatla tümör çıkarılır. Duruma göre ameliyat sonrasında da kemoterapiye devam edilebilir.
  • Dördüncü Evre Timoma Tedavisi: 4A evresinde ameliyat yapılabilirse tümör ve yayılmalar çıkartılır daha sonra kemoterapi ve radyoterapi uygulanır.

4b evresinde ise başka organlara tümör sıçradığı için artık ameliyat yapılmaz. Yalnızca kemoterapi ya da gereken durumlarda radyoterapi tedavisi uygulanır.

Timoma Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?

timoma

Bu hastalığın tedavi yöntemlerinden olan ameliyat açık ve kapalı şekilde gerçekleşmektedir.

  • Açık Ameliyat: Açık ameliyatla göğüs kemiği altında yerleşen tümörün çıkartılması işlemidir. Tümör tam olarak çıkartılmalı ve etraftaki yağlı dokular ameliyat sırasında alınmalıdır. Hastanın ortalama hastanede kalış süresi 4 veya 5 gecedir. Genelde üçüncü ve dördüncü evredeki timomaların ameliyatında açık yöntem tercih edilir.
  • Kapalı Ameliyat: Tek port VATS denilen kapalı ameliyat yönteminde 3 cm’lik bir kesi yapılarak göğüs yan kısmında ilerletilen bir kamera ile görüntü elde edilerek timoma ve yağlı dokular özel bir torba içerisinde çıkartılır. Özel bir deneyim gerektiren bir operasyondur. Ayrıca hastaya en az zarar verici bir yöntemdir. Hastanede kalış süresi 2 gecedir. Birinci ve ikinci evredeki tümörlerde uygulanır. Normal hayata dönme hızı, açık yönteme göre daha kısa olmaktadır.

Timoma Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Uygulanan tedavilerden sonra artık sonuçlarınız temiz çıktıysa bir süre daha doktor takibi altında olmanız gerekecektir. Tedavilere bağlı yan etkileri ve olası nüksü izlemek için tedaviden sonra ilk 3 ay ve daha sonra 6 ayda bir hasta izlenir. Tedaviden sonra 1-2 yıl boyunca her 6 ayda bir toraks BT taraması yaptırmanız gerekir.

Kanser sonrasında hastalarda nüks korkusu oldukça fazladır. Ayrıca bu sorunu ilişki zorlukları, istihdam sorunları, kanser tedavisinin finansal etkisi ve başa çıkma stratejileri de beraberinde getirmektedir. Tüm bu süreçler içinde psikolojik yardımlar alabilirsiniz.

Tip B2 Timoma Nedir?

Kortikal veya polifonal hücreli, birçok lenfosit ve anormal timus hücresi varlığı olarak tanımlanmaktadır. Bu timomların %20 ile 36’sını oluşturur. Genelde vakaların %71’i myastenia gravis ile ilişkilidir.

Timoma Hakkında Sık Sorulan Sorular

Akciğer kanseri türleri dışında yer alan bu konu hakkında merak edilen tüm sorular yukarı detaylı şekilde anlatılmıştır. Oldukça sinsi olan bu hastalık konusunda risk faktörüyseniz mutlaka düzenli kontrollerinizi yaptırmalısınız. Erken teşhis ve tedavinin önemi halk arasında oldukça bilinmektedir. Diğer merak edilen sorular ise aşağıda sıralanmıştır.

1 – Timoma İyi Huylu mudur?

Son derece ciddi bir tümör olan timoma da gerekli tedavi yöntemi uygulanırsa iyi sonuçlar doğurabilir. Basit ve iyi huylu olarak değerlendirilip gerekli tedavinin uygulanması gerekir.

2 – Timoma Ameliyatını Kim Yapar?

Bu ameliyat göğüs kafesi açılarak yapılır. Toplumda akciğer kanseri gibi sık görülen bir hastalık değildir. Nöroloji uzmanları eşliğinde yapılır.

3 – Timoma Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Bu cerrahi operasyon süresi ortalana 1 ile 2 saat arasında değişmektedir. Ancak akciğer kanseri ameliyatı sırasında olduğu gibi hastanın durumuna göre bu durum değişebilir.

4 – Timus Bezi Kanseri Hangi Yaşlarda Daha Sık Görülür?

Timus bezi kanseri genellikle 50 yaş ve üzeri hastalarda görülmektedir. Bu timus bezi genelde bebeklik ve çocukluk dönemlerinde daha büyüktür ve zamanla küçülür. Ancak küçülmediği vakalarda mevcuttur.